ARKIVNYHETER

Flere energiministre enn vindmøller

Gunnar Kvassheim, Venstre
Gunnar Kvassheim, Venstre Bilde: Scanpix
Kjetil Malkenes Hovland
17. juni 2009 - 14:58

Disse har søkt:

  • Kvitfjell, Tromsø kommune: Norsk Miljøkraft Tromsø AS, 200 MW
  • Lista, Farsund kommune: Fred. Olsen AS/Norsk Miljø Sør AS, 102 MW
  • Nygårdsfjellet trinn II, Narvik kommune, Nordkraft Vind AS, 20 MW
  • Midtfjellet, Fitjar kommune: Fitjar Kraftlag, 150 MW
  • Ytre Vikna, Vikna kommune: Nord Trøndelag Elektrisitetsverk, 249 MW
  • Høg-Jæren, Time & Hå kommuner: Jæren Energi AS, 73 MW
  • Tysvær, Tysvær kommune: Nordisk Vindkraft AB, 30 MW
  • Fakken, Karlsøy kommune: Troms Kraft, 60 MW

Kilde: Enova

Enovas nye styre

Geir Isaksen (leder - tar over etter Jørn Rattsø) er administrerende direktør i Cermaq ASA. Han har en dr.Scient grad innen landbruksøkonomi fra UMB (Universitetet for Miljø og Biovitenskap), er tidligere direktør i Statkorn og samfunnskontakt for Bondelagets organisasjon i Brussel

Eimund Nygaard (nestleder) har vært konsernsjef for Lyse Energi AS siden 1998. Han er utdannet økonom (revisor) og har bosted i Stavanger. Eimund Nygaard har sittet i Enovas styre siden oppstarten i 2001

Cathrine Hambro (styremedlem) er advokat og partner i advokatfirmaet Bjerknes Wahl-Larsen med spesialområde forretningsjuss, energijuss og miljørett

Jarle Roth (styremedlem - ny) er direktør for Umoe industri og visepresident i Umoe. Han har diverse styrelederverv og styreverv i Umoe-gruppen. Han sitter også i styret i Kverneland ASA, i Grieg Shipping Group og i Aibel, og har en mastergrad i økonomi og business fra NHH

Beate Stang Aas (styremedlem - ny) er direktør ved Hålogaland teater AS. Hun er tidligere regiondirektør ved Senter for statlig økonomistyring i Tromsø og Fylkesrådmann i Troms fylkeskommune. Hun sitter også i Kostnadsberegningsutvalget

Marit Sandbakk (ansattes representant - ny) er de ansattes representant i Enovas styre, og er områdeleder for industri i Enova

– Det har vært flere energiministre enn vindmøller, sier Gunnar Kvassheim (V), leder i Stortingets energi- og miljøkomite, til Teknisk Ukeblad.

Han reagerer på at Enova-styret har utsatt tildelingen av pengestøtte til en rekke vindparker.

Åtte vindparker som kunne produsert 2,4 TWh vindkraft til sammen har søkt Enova om støtte, og avgjørelsen skulle ha kommet i dag. Les saken her

Krever rask avgjørelse

Scandwind vindmøller
I TÅKA: Vindbransjen må vente enda lenger på investeringsstøtte fra Enova. Selskapet
– Jeg forventer at det ikke blir utsettelse med mer enn en kort periode. Vi må ha en avgjørelse før sommeren, sier Kvassheim.

– Det framstår mer og mer som en tragisk begivenhet at man skrotet ordningen med grønne sertifikat. Det har gitt tapte år for fornybar energi i Norge, sier Kvassheim.

De åtte vindparkene som er omsøkt har konsesjon på om lag 800 MW installert effekt, som samlet vil kunne produsere om lag 2,4 TWh vindkraft. De har til sammen søkt om 6,5 milliarder kroner i støtte, ifølge Enova.

– Burde avgjort nå

Venstre reagerer på at styret ikke tar denne avgjørelsen nå.

– Et styre skal starte jobben umiddelbart, og det kan ikke være nødvendig å overlate dette til et nytt styre, sier Kvassheim.

– Det er gitt indikasjoner til aktørene om at dette skal avgjøres i dag. Dette er dårlig styring av OED, som har visst at dette styret skulle skiftes ut, legger han til.

Frp er sjokkert

– Du kan ikke drive Enova sånn. Jeg er sjokkert, utbryter energipolitisk talsmann Ketil Solvik-Olsen (Frp) da Teknisk Ukeblad overbringer nyheten.

– Se på Høg-Jæren, et prosjekt på godt over en milliard kroner. Man kan ikke behandle aktørene sånn! Tildelingen av støtte bør være forutsigbar. Dette viser at det er ren synsing hvem som får pengene, sier Solvik-Olsen.

Han viser til at fornybarbransjen har forholdt seg til tre ulike støtteregimer på tre år. Først skulle de ha grønne sertifikater, så en feed-in-ordning, og nå investeringsstøtte. På toppen av alt skal grønne sertifikater inn igjen om kort tid.

– Dette bekrefter sirkuset i energipolitikken. Vindkraftbransjen må være Norges mest tålmodige næringslivsfolk, sier Solvik-Olsen.

– Beklagelig

Også miljøvernerne reagerer på utsettelsen.

– Det lå en del helt ok prosjekter i løypa, som Ytre Vikna. Det er synd at de gode prosjektene vi også har akseptert, blir utsatt. Det er beklagelig, for det er mange som har ventet på dette, sier Lars Haltbrekken.

– Kun Hywind og Mehuken 2 er satt i gang under Stoltenberg-regjeringen?

– Det er definitivt plass til mer, også når man tar hensyn til naturmangfoldet, som vi er svært opptatt av. Det er ikke alle prosjekter vi synes er bra, men det er likevel plass til mer enn dag, sier Haltbrekken.

Ville involvere nytt styre

Grunnen til at styret i Enova har utsatt avgjørelsen, er at store deler av styret i dag ble skiftet ut. Det nye styret må involveres, mente det gamle styret ifølge Enova.

KONSEKVENSER:  Lars Haltbrekken frykter at det kan bli vanskelig å elektrifisere sokklen, hvis varmemarkedet skal harmoniseres med elmarkedet.
Grunnen til at styret i Enova har utsatt avgjørelsen, er at store deler av styret i dag ble skiftet ut. Det nye styret må involveres, mente det gamle styret ifølge Enova. VINDMØLLER UTSATT: - Det er beklagelig, for det er mange som har ventet på dette, sier Lars Haltbrekken i naturvernforbundet. Mona Strande

– Dette vil legge store føringer på Enovas virksomhet framover, sier kommunikasjonsrådgiver Evy Aspheim i Enova til Teknisk Ukeblad.

– En mistillitserklæring

Norsk Vindkraftforening er meget skuffet over det som har skjedd.

– Dette må være en mistillitserklæring fra styret i Enova til ledelsen, sier generalsekretær Øyvind Isachsen.

Han frykter at det kan gå frem til neste sommer før det skjer noe med vindkraften.

– Det jeg vil bruke tiden på nå er muligheten for at det kan bli et ekstraordinært styremøte, sier Isachsen.

Risikerer skandale

– Regjeringen har skrytt i Stortinget av dette. Når vi har sagt at ingenting skjer, har de sagt at det kommer en ny tildeling snart. De har vist til dette en rekke ganger, sier Kvassheim.

– Hva sier du hvis det ikke blir et ekstraordinært møte i Enova før sommeren?

– Da er skandalen komplett. De kan ikke sette seg i en sånn stilling, det nekter jeg å tro.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.