NYHETER_BYGG

Fleksible omgivelser

Veslemøy NestvoldVeslemøy NestvoldVeslemøy Nestvold
7. okt. 2003 - 11:15

Flere forhold ble trukket frem på konferansen med tema bygg for mennesker under Nordiske byggedager nylig.

Blant annet vil det være vesentlig hvordan arbeidsplassene blir organisert, hvilke ledelsesmodeller vi velger, hvilke familiestrukturer vi vil ha og hva folk ønsker å fylle tiden sin med 20 år frem i tid.

Fremtidsforsker Uffe Palludan var hentet inn til for å si noe om hva han ser i kula. Palludan er forskningssjef ved Instituttet for Fremtidsforskning i København og Malmø. I tillegg til å spå om fremtiden, jobber han mye med regional- og lokalutvikling i Norden.

- Et vesentlig krav til byggeri i fremtiden er at det ikke skal holde i evig tid. Mens man på 50- og 60-tallet bygde solid og ensrettet, er individualismen mye mer fremtredende i dag. I tillegg ønsker vi forandringer, og vi ser for oss ulike boligtyper etter hvert som vi passerer ulike livsfaser, mener Palludan.

Åpent rom

Palludan tror fremtidens samfunn vil handle om menneskets streben mot å bli fri. Dagens standardfamilie blir borte. Vi får stadig nye familiegrupper som preges av god økonomi og god tid.

Alle bygde omgivelser må derfor være fleksible både i forhold til bomiljø og kontorliv.

- Mens mange i dag bor i forsteder med villa, volvo og hund, vil fremtidens bomønstre preges av flerboliger og en annen form for forstadsliv. Morgendagens kontor kan like godt være en kafè, understreker Palludan. - I dag møtes mange på kontoret for å treffe og diskutere med kolleger. Det kan de like gjerne gjøre over en kopp kaffe på et offentlig sted. Alt kontorarbeid gjøres jo like godt i stille og rolige omgivelser på hjemmekontoret med tekniske hjelpemidler. Fremtiden vil være et åpent rom med endringer både i sosial struktur og i boligmønstre.

De nyttige egoistene

Studierektor Ronald Nomme jobber med organisasjonsutvikling og ledelse ved Handelshøyskolen BI. Han er enig med Palludan i at det nye arbeidslivet vil være preget av fleksibilitet, virtualitet, og markedsbasering. Færre vil være fast ansatt og flere selvstendig næringsdrivende innleid i virtuelle organisasjoner.

- Stadig flere vil jobbe med et eller annet kreativt arbeid, gjerne virtuelt. Både arbeidets form og innhold vil endre seg, mener Nomme. - Å lede alle primadonnaene eller de nyttige egoistene - den såkalte Y-generasjonen mellom 30 og 35 år - blir en av de største ledelsesutfordringene fremover, Dette er kreative, individuelle og sterke mennesker med uttalte verdier. De er vant til å få det som de vil.

Bærekraft i alt

Fremtidens organisasjon vil være preget av desentralisert beslutningstaking, aktiviteter og prosesser blir viktigere enn organisasjonens planer. Verdidiskusjoner seiler opp, etiske refleksjoner blir sikringsgrunnlaget for organisasjonen, tror Nomme.

For å matche slike organisasjoner, må lederne arbeide for miljømessig bærekraft, sosial bærekraft (hindre uro og dårlig kultur) og individuell bærekraft (egenutvikling for den enkelte medarbeider). God ledelse blir å tenke bærekraftighet i alt.

- Det betyr at vi må tenke alternativt til det vi bygger i dag, understreker Nomme som kommer med følgende oppfordring til byggebransjen: - Bærekraftige organisasjoner må ha bærekraftige bygg. Det beste i byggebransjen vil bli en ledelstjerne for resten av vårt næringsliv. Dette er byggende organisasjoner i dobbel forstand.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.