NYHETER_BYGG

Fleksible hus i aluminium

FREDRIKSTAD: På Fredrikstads elvebredd har det første eksemplaret av Snøhettas modulbaserte løvetannhjem stått til skue i lengre tid.

Hydro bak tekniske løsninger

Den oppsiktsvekkende nyheten om at modulenes nye aluminiumsfasader vil halvere energibehovet, burde få mange tradisjonelle husbyggere til å hoppe i stolen. De siste 18 månedene har Hydro jobbet intenst med utvikling av produktet. Dette kan revolusjonere måten å tenke bygging på, ifølge utviklerne.

Snøhettas løvetannhjem introduserer noe nytt både innen husbygging og modultankegang: Modulene som består av aluminiumsrammer med et gulvareal på 20,5 m 2 og høyde 3 meter, har mange tekniske finesser. Aluminiumssøyler og -dragere former et gridbasert rammeverk med 4,8 x 4,8 m 2 store seksjoner. En standardisering av grunnmodulene gjør det enkelt å legge til eller fjerne moduler uten innvirkning på resten av bygget. Modulære paneler i rammene fungerer både som utvendig og innvendig vegg. Også disse kan skiftes ut ved behov. Hydro har også snust på mulighetene for aluminiumshus tidligere, blant annet til Lillehammer-OL i 1994.Hemmelig i tre år

Snøhetta har jobbet i all hemmelighet med konseptet i tre år. Den to-etasjes store paviljongen i Fredrikstad er bygget sammen med Fredrikstad Boligbyggelag (FOBB). I april neste år skal de første 20 hjemmene stå ferdige på et tradisjonelt byggefelt. Både FOBB og Fredrikstad kommune får skryt for å ha gitt prosjektet en god start.

Ifølge konseptutviklerne er det mulig å reise huset på tre uker. Med enkle grep skal et løvetannhjem også kunne endres i henhold til beboernes skiftende behov. Og stilen på huset skal i utgangspunktet bestemmes av huseier.

– Vi ønsker å gi designen tilbake til folk. La de selv bestemme hvordan de vil ha det, understreker Ken Olling, brandmanager for løvetannhusene. Samtidig har prosjektutviklerne vært opptatt av etiske verdier og har fokus på miljø: – Miljøtenkningen har vært essensiell. Hele huset kan gjenvinnes. Det kan også flyttes uten at det setter spor etter seg ettersom det står på pilarer.

Lars Hauk, som er leder for Hydro Building Systems, understreker at huset ikke er et aluminiumshus, men et sofistikert hus der aluminium er det strategiske materialet. Han understreker at husets karakteristiske trekk kun er mulig gjennom omfattende bruk av aluminiumsprofiler.

Skjult teknologi

Skjult mellom ytter- og innervegg finnes et hav av smarte løsninger for belysning, ventilasjon, avkjøling og varme. Små solcellepanel ved siden av vinduene lager strøm. Det gir ekstra energi til oppvarming av huset når det er kaldt ute.

Siemens står bak de tekniske løsningene for infrastruktur for el, varme og ventilasjon.Siemens vil også levere alle hvite- og brunevarer til husene samt kjøkken og badeustyr, tv, stereo, datamaskiner og sikkerhetssystemer. Og er det noe som ikke funker, kan beboerne bare ringe Siemens som også vil påta seg vedlikeholdet av utstyret over tid.

Husene har full fleksibilitet, skjelett av huset, fasade og innervegger, tak og gulv, kan flyttes etter behov. Konseptet lanseres som skreddersydd design for framtidsrettet liv.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.