IT

Flatskjermer skal brannsikres

Flatskjerm. Dette blir blant julegavehitene i 2006.
Flatskjerm. Dette blir blant julegavehitene i 2006.
Leif Hamnes
13. des. 2007 - 11:57

Det kan begynne å brenne i ledninger eller utstyr hvis flatskjermen eller TV-kortet er tilkoblet et kabel-TV-nett, og det oppstår jordfeil i strømnettet.

Brannfaren skyldes en strømførende (galvanisk) forbindelse mellom TV-utstyret og strømnettet vi har i Norge.

Tilsynet har nå innledet et samarbeid med elektronikkbransjen for å informere forhandlere om pålegget.

– Hvis ulykken skulle inntreffe, så kan konsekvensene bli dramatiske både for boligen og de som bor i den. Heldigvis kan folk sikre seg med små og enkle midler. Ved å montere et galvanisk skille isolerer en mot mulig brannfare, sier Einar Lunde, seksjonssjef i Post- og teletilsynet.

Alle flatskjermer

I sommer påla PT forhandlerne å selge et galvanisk skille til forbrukere som kjøper flatskjerm eller TV-kort til datamaskinen. Forhandlerne pålegges å selge sikkerhetsutstyret uansett hvilken type TV-tilknytning kjøperen i dag måtte ha.

– Om den som bruker utstyret tar inn TV via vanlig antenne, kabel-TV eller satellitt, kan variere over tid. Det er jo ikke uvanlig å bytte TV-tilknytning, gi bort TV-en sin til andre, eller å selge den brukt, sier Lunde.

Forbrukere som har flatskjerm-TV eller TV-kort, men som mangler et galvanisk skille, oppfordres til snarest å kjøpe dette hos sin TV-forhandler.

Samarbeider om informasjon

Administrerende direktør Synnøve Bjørke i Stiftelsen Elektronikkbransjen tar det nye brannsikringspålegget på største alvor.

– Dette er en svært viktig sak for oss. Vi vil legge stor vekt på å informere om dette, både til bransjens egne utøvere og til publikum og massemedia, sier Bjørke.

Elektronikkbransjen og Post- og teletilsynet har i fellesskap utarbeidet informasjon til forhandlere, selgere og kjøpere om pålegget, samt en plakatmal som kan trykkes og henges opp i forretningene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.