NYHETER_BYGG

Flatpakket bolig fra svensk fabrikk

Telt som beksytter montering av flatpakket leilighet fra fabrikk i Hallstahammar, NCC
Telt som beksytter montering av flatpakket leilighet fra fabrikk i Hallstahammar, NCCBilde: NCC
Joachim Seehusen
17. mars 2006 - 13:58

Byggeplassen blir fri for både rørleggere og elektrikrere.

Det er NCC som står bak revolusjonen av boligbygging. 25 april åpner en helt ny boligfabrikk i Hallastahammar i Sverige.

Det første prosjektet er boliger i Eksilstuna i Sverige.

Deretter følger 16 ungdomsboliger som skal føres opp i Ski kommune i Akershus i løpet av våren.

Ni tideler av arbeidet skjer i fabrikk. De flatpakkete leilighetene skal kunne bygges opp til åtte etasjer.

Tekno-sprang

På Byggedagene fortalte Svein Christian Ulvatne om NCCs nye konsept.

– Om det ikke er et kvantesprang, så er det i hvert fall et teknologisprang. Målet er å produsere boliger på halv tid, med bedre kvalitet og til lavere pris, sa Ulvatne, som kunne fortelle at elementhus hadde sin spede start i Sandnes i Rogaland på 1870-tallet.

Før montasjen setter NCC opp et stort rammeverk som kles med duk, dermed er hele prosjektet godt beskyttet mot fukt og uvær under oppføring.

Dyrere og billigere

Ulvatne trakk sammenligninger med Ikea, og viste til at mens bokhyllen Billy er blitt 11 prosent rimeligere i løpet av de siste fem årene, er sponplatene den er bygget av blitt 20 prosent dyrere. Han ønsker å få til noe lignende i byggenæringen.

NCC vil nå kjøre en tøffere linje overfor leverandører og kun kjøpe der det er billigst, enten det er i Polen, Kina eller i Norge.

Ulvatne fortalte at ledelsen i NCC ville starte med helt blanke ark og har fått hjelp og inspirasjon fra annen industri. Selskaper som Volvo, Saab og ABB skal ha vært inspirasjonskilder for det nye konseptet.

Hovmot

Paneldebatten etter at Ulvatne hadde fortalt om nyvinningen på Byggedagene vitnet om skepsis. Med unntak av Ingrid Dahl Hovland, administrerende direktør i Selvaagbygg, var reaksjonene preget av tilbakeholdenhet.

Flere i salen ønsket lykke til, priset NCC for initiativet, og lot det bli med det. Debatten tok ikke på noen måte av.

Hovland derimot ga uttrykk for at den eneste grunnen til at Selvaagbygg ikke hadde gjort det samme, var begrensete ressurser i den langt mindre bedriften.

NCC har betalt opp mot 400 millioner kroner for den nye fabrikken.

Les mer om: