MILJØ

Flaskevann dårlig

Dejlig dansk vand!
Dejlig dansk vand! Bilde: Anders J. Steensen

DHI - Institut for Vand og Miljø i Danmark har undersøkt kvaliteten på importert og dansk vann på flaske og sammenlignet den med vann fra springen på Sjælland.

Konklusjonen er at springvannet inneholder færre bakterier, færre kjemiske stoffer og er god på smak.

Ufarlig

Bakterieinnholdet i flaskevannet øker voldsomt ved oppbevaring over noe tid. Det er likevel ikke noen fare forbundet med å drikke flaskevann, ifølge DHI - Institut for Vand og Miljø.

Undersøkelsen er utført for Københavns Energi, som har en rekke vannrenseanlegg på Sjælland.

Vannkvaliteten undersøkes blant annet i forhold til mikrobiologisk aktivitet i vannet ved 37 grader, og angir dette i kimtall pr milliliter.

Springvannet som er målt, har et kimtall på 10 pr milliliter, mens flaskevann er målt opp til 540.000 kim pr milliliter.

Grenseverdien for springvann er 20 kim pr. milliliter.

Bakterieblomstring på lager

DHI – Institut for Vand og Miljø skriver at flaskevannet ved tapping sannsynligvis er godt innenfor grensene, men at den mikrobiologiske aktiviteten øker over tid mens vannet står lagret. Det gjelder andre grenseverdier for flaskevann, og de er ikke overskredet.

Vann på flaske er 500 ganger dyrere enn springvann i Danmark. Flaskeprisen er i gjennomsnitt på 15 kroner literen.

Danskene kjøper daglig 200.000 liter vann på flaske, skriver danske Ingeniøren , som også er betenkt over miljøbelastningen med emballering og lang frakt av vann på flaske.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.