KRAFT

Flaskehalser kan gi strømjuks

STRØMMÅLER: Kilowattimene har løpt fort i kuldeperioden den siste tiden. Nå sjekkes energiselskapene for eventuelt juks med flaskehalser mellom ulike prisområder.
STRØMMÅLER: Kilowattimene har løpt fort i kuldeperioden den siste tiden. Nå sjekkes energiselskapene for eventuelt juks med flaskehalser mellom ulike prisområder. Bilde: Tore Stensvold
Kjetil Malkenes Hovland
11. jan. 2010 - 13:52

Flaskehalser i elnettet og en anstrengt strømsituasjon må ikke friste energiselskaper til å hente ut litt ekstra overskudd.

Derfor sjekker Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og Konkurransetilsynet nå rutinemessig om selskaper jukser med strømoverføringen.

Agnar Aas (t.v.) og Terje Riis-Johansen 11.01.10
Derfor sjekker Norges Vassdrags- og Energidirektorat (NVE) og Konkurransetilsynet nå rutinemessig om selskaper jukser med strømoverføringen. SER ETTER JUKS: NVE-direktør Agnar Aas (t.v.) sa i dag at NVE og Konkurransetilsynet rutinemessig sjekker om energiselskaper utnytter muligheten til å hente ut fortjeneste de ikke skulle hatt ved å utnytte flaskehalser i elnettet. Kjetil Malkenes Hovland

– Vi vil sammen med Konkurransetilsynet gå inn og sjekke – som vi alltid gjør – om det er noen som har utnyttet muligheten til å få en ekstraordinær fortjeneste de ikke skulle hatt, og utnytter sin markedsmakt, sier direktør Agnar Aas.

Gransker priser

De siste dagene har overføringslinjene gått for fullt, men flere steder er ikke kapasiteten stor nok til at strømmen flyter helt fritt mellom prisområdene. Da fyker prisen fort i været. Spotprisen var i enkelte områder oppe i over 8 kroner fredag, og strømprisene var seks ganger høyere i Trondheim enn i Oslo.

Statnett sa fredag at de vil gå inn og granske hvorfor prisene ble så høye: Les saken her

Det er ikke noe som tyder på at energiselskapene har hentet ut mer fortjeneste enn de skal, men NVE vil likevel undersøke det slik at folk skal ha tillit til systemet.

Det er ikke noe som tyder på at energiselskapene har hentet ut mer fortjeneste enn de skal, men NVE vil likevel undersøke det slik at folk skal ha tillit til systemet.IMPORT: Forrige uke hadde Norge en netto import på nesten 80.000 megawattimer (MWh) strøm. Det er trolig rekordmye. Tabell fra Statnett.

Sentrale flaskehalser

– Hvordan kan slikt juks skje, rent generelt?

– Når fysikken er slik at alle kraftlinjer går fulle og du har noen sentrale flaskehalser som gjør at kraftflyten ikke er som den skulle vært, blant annet mellom Midt-Norge og Sør-Norge, er det klart at de som sitter strategisk til kan utnytte situasjonen, teoretisk. Det sjekker vi om er blitt gjort, sier Aas.

– Har nok strøm

Forrige uke importerte Norge 80.000 megawattimer (MWh) strøm. Det er trolig rekord, ifølge Statnett. De siste årene har Norge vært netto eksportør.

NVE-direktøren mener det er god tilgang på strøm gjennom resten av vinteren.

– Alt tyder på at det er nok elektrisitet gjennom vinteren. Men det er noen flaskehalser når det blir veldig høy last. Så motorkapasiteten er i ferd med å nå en topp, det er det som har skjedd nå. Men magasinene har en god situasjon, hvis ikke noe ekstraordinært skjer så er det nok strøm.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.