NETTARKIV

Flashminne inn i store datalagre

FASTLAGER:
En flashdisk minner litt om harddisken under men er svært mye raskere og har ingen bevegelige deler.
FASTLAGER: En flashdisk minner litt om harddisken under men er svært mye raskere og har ingen bevegelige deler. Bilde: unknown
4. juni 2008 - 12:34

Det er ikke bare i mp3-spillere og digitale kamera hvor flashminne har gjort sin entré. EMC er veldig begeistret for flashminne og mener teknologien vil revolusjonere tunge lagringssystemer.

— Ja, flash koster mye ennå, men selv i dag oppveies prisen, som er omtrent det tjuedoble av raske disker, av fordelene. Den flashdisken vi nå introduserer i noen av våre systemer er et resultat av mange år forskning og utvikling og er optimalisert for ytelse i lagringssystem på en helt annen måte enn dagens minnebrikker, sier visepresident for datalagring i EMC, David Donatelli.

I et datasenter handler det om å få data inn og ut så fort som mulig. I forhold til de raskeste harddiskene går det 30 ganger hurtigere med en SSD - Solid State Disk (Flashbasert disk). En annen viktig parameter er responstiden. I en rask harddisk er den i beste fall 6 ms, og den øker med belastningen. Med SSD ligger responstiden på under ett ms og tallet øker ikke med belastningen.

— Selv om prisen kan se høy ut i dag er teknologien allerede billigere når vi ser på ytelse per krone, og prisen på flash faller raskere enn disk. Dessuten gir denne teknologien mulighet til å bygge superraske systemer med flashdisker i front og billige en terabyte store SATA-disker som tar seg av de store volumene. Slike systemer kan faktisk være billigere enn dagens systemer allerede. En annen fordel med denne teknologien er at strømforbruket synker dramatisk i forhold til konvensjonelle lagre, sier Donatelli.

Men Donatelli vil likevel ikke dømme harddisken til døden med det første. Han tror billige og store disker vil følge oss lenge ennå, selv om flashminne kanskje vil koste det samme som hardisk i løpet av et par år.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.