KRAFT

Fjernvarmeboom i Norge

Jannicke Nilsen
20. sep. 2007 - 07:03

Statsforetaket Enova har aldri fått så mange søknader om støtte til fjernvarmeprosjekter som i første halvår i år.

– Både i fjor og i år har vi et rekordhøyt antall søknader om prosjektstøtte til utbygging av ny fjernvarme, eller utbygging av eksisterende anlegg, sier Enova-direktør Eli Arnstad.

Forbruket av fjernvarme stiger jevnt og trutt

47 prosjekter

Hittil i år har Enova gitt tilsagn om støtte på 130 millioner kroner til i alt 47 prosjekt fordelt over hele Norge.

Dersom prosjektene Enova har støttet blir realisert vil den økonomiske støtten ha hjulpet til med å realisere 333 GWh varme og 125 GWh biobrensel.

Det har primært vært større byer som har vært interessert i å anlegge fjernvarmeanlegg, men dette er i ferd med å endret seg.

Ny trend

– Vi ser nå en trend der flere mindre byer og tettsteder investerer i fjernvarme og lokale nærvarmeanlegg, sier avdelingsdirektør for Energiproduksjon i Enova, Ingunn Ettestøl.Se Norges eksisterende og kommende fjernvarmeanlegg

Det er likevel de større tettstedene som har mest nytte av å satse på fjernvarme.

– Det er de sentrale tettstedene som har størst potensial for å tjene på fjernvarmeutbygging. Det trengs en viss tetthet i kundegrunnlaget for at utbyggingen skal bli lønnsom, sier Enova-direktør Eli Arnstad.

Varme som produkt

I går var Arnstad på markeringen av byggestart på utvidelsen av Norges største fjernvarmeanlegg på Klemetsrud i Oslo. Viken Fjernvarme kan forsyne 5000 nye husstander, når den nye overføringsledningen er klar.

Norges største blir enda størreArtikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Det er nytt at nordmenn har begynt å tenke varme som et eget oppvarmingsprodukt. Det har vi hatt liten tradisjon for i Norge hittil, sa Enova-direktør Eli Arnstad på markeringen.

Over halvveis

Regjeringen har satt som mål å oppnå produksjon av 4 TWh vannbåren varme innen 2010, av et totalmål på 10 TWh fornybar energi.

– Vi begynner å nærme oss 10 TWh som totalmål for fornybar energi. I arbeidet med vannbåren varme er vi over halvveis, sier Arnstad.

De viktigste fornybare energiressursene for oppvarming av fjernvarme i dag er foruten el, forbrenning av avfall og biomasse.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.