KRAFT

Fjernvarmeboom i Norge

REKORDSØK: Flere og flere byer og tettsteder vil ha fjernvarme.
REKORDSØK: Flere og flere byer og tettsteder vil ha fjernvarme.Bilde: Jannicke Nilsen

Statsforetaket Enova har aldri fått så mange søknader om støtte til fjernvarmeprosjekter som i første halvår i år.

– Både i fjor og i år har vi et rekordhøyt antall søknader om prosjektstøtte til utbygging av ny fjernvarme, eller utbygging av eksisterende anlegg, sier Enova-direktør Eli Arnstad.

Forbruket av fjernvarme stiger jevnt og trutt

47 prosjekter

Hittil i år har Enova gitt tilsagn om støtte på 130 millioner kroner til i alt 47 prosjekt fordelt over hele Norge.

Dersom prosjektene Enova har støttet blir realisert vil den økonomiske støtten ha hjulpet til med å realisere 333 GWh varme og 125 GWh biobrensel.

Det har primært vært større byer som har vært interessert i å anlegge fjernvarmeanlegg, men dette er i ferd med å endret seg.

Ny trend

– Vi ser nå en trend der flere mindre byer og tettsteder investerer i fjernvarme og lokale nærvarmeanlegg, sier avdelingsdirektør for Energiproduksjon i Enova, Ingunn Ettestøl.Se Norges eksisterende og kommende fjernvarmeanlegg

Det er likevel de større tettstedene som har mest nytte av å satse på fjernvarme.

– Det er de sentrale tettstedene som har størst potensial for å tjene på fjernvarmeutbygging. Det trengs en viss tetthet i kundegrunnlaget for at utbyggingen skal bli lønnsom, sier Enova-direktør Eli Arnstad.

Varme som produkt

I går var Arnstad på markeringen av byggestart på utvidelsen av Norges største fjernvarmeanlegg på Klemetsrud i Oslo. Viken Fjernvarme kan forsyne 5000 nye husstander, når den nye overføringsledningen er klar.

Norges største blir enda større– Det er nytt at nordmenn har begynt å tenke varme som et eget oppvarmingsprodukt. Det har vi hatt liten tradisjon for i Norge hittil, sa Enova-direktør Eli Arnstad på markeringen.

Over halvveis

Regjeringen har satt som mål å oppnå produksjon av 4 TWh vannbåren varme innen 2010, av et totalmål på 10 TWh fornybar energi.

– Vi begynner å nærme oss 10 TWh som totalmål for fornybar energi. I arbeidet med vannbåren varme er vi over halvveis, sier Arnstad.

De viktigste fornybare energiressursene for oppvarming av fjernvarme i dag er foruten el, forbrenning av avfall og biomasse.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.