IKT

Fjernsyn for de kresne

25. mai 2001 - 11:03

Den digitale TV-alderen er over oss. Digital distribusjon av TV-signaler byr på mange fordeler. Du kan vinke farvel til snø og dobbeltbilder – bildet blir perfekt om signalene er over minstegrensen. I ukomprimert tilstand ville hver kanal kreve uhorvelig mye båndbredde, men på grunn av den effektive MPEG 2-kompresjonen reduseres dette til en brøkdel, og det er mulig å få plass til flere digitale kanaler på den båndbredden en analog kanal opptar. En vanlig digital TV-kanal har gjerne en bitrate som varierer fra tre til seks Mbit i sekundet.

Digitalt fjernsyn er i ferd med å overta helt for analog transmisjon når det gjelder satellittbasert betal-TV i løpet av året. I det gamle bakkenettet derimot, er det analogt for alle pengene. NRK og andre aktører har lenge presset på for å få etablert digitale sendinger, men det kommer til å koste milliardbeløp. Spørsmålet er også om det er noen vits så lenge NRK og de andre norske kanalene distribueres digitalt både fra satellitt og i kabel.

Kanaleksplosjon

Overgangen til digital TV vil frigjøre en masse båndbredde og senke kostnaden for å distribuere enkeltkanaler kraftig.

– Vi bruker begrepet demassifisering på denne trenden. Det betyr at vi kan sende nisjekanaler som ikke er beregnet på de store massene. Manchester United TV og Rikstoto Direkte er eksempler på slike kanaler som vi sender i dag. Det vil sikkert komme mange flere slike, sier administrerende direktør Svein Erik Davidsen i Canal Digital Norge.

Operativsystemet

I en ny, digital fjernsynsverden blir operativsystemet i set-top boks avgjørende for seerens opplevelse. I tillegg til å skille ut kanaler og dekode sendingene skal boksene i mye større grad håndtere interaktive tjenester. Fjernkontrollen din kan bli like viktig som tastaturet og musen på PC-en.

Begge de to nordiske konkurrentene, Canal Digital og Viasat, har hver sine operativsystem. Den første bruker et system som heter Media Highway, mens Viasat benytter Open-TV. Operativsystemet gjør det mulig å kjøre programvare tilpasset en digital TV-verden: Enkle spill, værmelding, tilgang til leiefilmer og elektronisk programguide – EPG, som er en kombinasjon av en programoversikt og et filsystem som gir deg tilgang til alle TV-programmene – er eksempler på slike programmer. Senere kommer e-post, chat, mer tilleggsinformasjon om programmene, bruk av småpengekort i set-top boksen i samarbeid med BBS til betaling av filmer og andre varer og tjenester.

Dessverre kan ikke all programvaren flyttes mellom plattformene fordi operativsystemene er så ulike.

Håp i sikte

Heldigvis for de digitale TV-titterne har NorDig, som er en samarbeidsorganisasjon for nordiske TV-selskaper, nylig fått aksept for overgang til ett operativsystem – MHP, Media Home Plattform. Overgangen vil skje gradvis i perioden frem til 2005. Set-top bokser vil kanskje allerede inneværende år kunne oppgraderes til det nye systemet.

Alle betal-TV abonnentene til Viasat er allerede over på en digital plattform, og de analoge kanalene er slukket. Canal Digital, som var først ute med digital TV, slukker også snart de analoge sendingene.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.