IKT

Fjernstyrt ishavsby

Senere kan det bli aktuelt å utvide nettverket til resten av kommunens til sammen 70 bygninger.

Alle lysanlegg, ventilasjon, oppvarming, energiforbruk, vann- og avløpsanlegg og alarmanlegg skal kunne overvåkes og fjernstyres fra en hvilken som helst PC.

Pilotanlegg

I hver av de 18 bygningene står en datatjener som er knyttet til en felles hovedsentral. Mellom bygningene er det et radiobasert høyhastighets Ethernet med en kommunikasjonskapasitet på opptil elleve megabyte pr. sekund.

Prosjektet er tromsøfirmaet Spider Industriers første store installasjon av selskapes egenutviklede driftskontrollsystem Xsupervisor (Xs).

I sju av bygningene er systemene allerede satt i drift. De neste elleve skal settes i drift i løpet av vinteren. Totalt er det omlag 3500 signaler som skal håndteres. Leveransen har en verdi på 2,8 millioner kroner for Spider Industrier.

Sprenger grenser

Prosjektet savner sidestykke i Norge. Det lille selskapet med åtte ansatte ønsker å bryte barrierer innen bygningsautomatisering og sentral driftskontroll med sitt nye fjernstyrings- og overvåkingssystem.

Målet er å levere prisgunstige systemer som kan betjenes og konfigureres fra hvor som helst i verden, og er så enkle å sette opp at elektroinstallatører skal kunne klare jobben på egen hånd – uten hjelp fra systemspesialister.

Verdens første?

– Vi har brukt utenlandske standardsystemer i mange tidligere prosjekter. Erfaringene er at disse systemene er for kostbare, mangler nødvendige matematiske funksjoner, er tidkrevende å konfigurere, og er for tungvinte å gjøre endringer på. Derfor har vi utviklet det som trolig er verdens første internettbaserte system for sentral driftskontroll, sier administrerende direktør Svein Kvalvik i Spider Industrier.

Xs er 100 prosent internettbasert, og benytter kun Explorer som operatørgrensesnitt. Klientlisensene er gratis, noe som bidrar sterkt til å dra ned systemprisen – særlig hvis du skal overvåke anlegget fra mange stasjoner.

Stort marked

– Vi har omlag 5500 kommunale bygninger totalt i Norge. Med en økende oppmerksomhet på energiøkonomisering, miljø og klima, finnes mange muligheter for oss i hjemmemarkedet, tror Kvalvik.

Privatboliger kan bli et nytt marked i nær framtid. Spider Industrier skal ha en boligversjon av Xs klar rundt årsskiftet 2001/2002.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.