KRAFT

Fjernstyrer vindkraftverk

Anders J. Steensen
9. okt. 2008 - 07:01

Vindkraftverket Havøygavlen ligger langt fra StatoilHydros øvrige satsinger innen vind og kraft.

Nå har Baze Technology fått oppdraget med å innføre integrerte operasjoner for vindkraftverket på Havøygavlen.

Utenfor allfarvei

Havøysund ligger på vestsiden av Porsangerfjorden og langt fra annen infrastruktur. Vindmøllene står ved Barentshavets bredd, et område som er veldig værutsatt. Derfor har det vært så som så med driftssikkerheten ved anlegget.

Naturkreftene er sterkere her enn det leverandørene av vindmøllene er vant med. Det har gått ut over propellblader, og gir i nacellen.

Sågar har en nacelle blåst ned under en vinterstorm. Derfor har StatoilHydro hatt et ønske om å få en bedre oversikt over driften ved vindkraftverket.

Les også: Vindturbin knakk i to i kraftig vind
Vindkraftverk knakk – kan skje igjen

Se video: Vindturbin eksploderer

Mer regelstyrt

Til denne oppgaven har StatoilHydro valgt å bruke Baze Technologys programvare BazeField. De skal bruke den samme programvaren som er utviklet og levert til Aker Floating Production for deres FPSO som ligger utenfor India.

Dette er en programvare rettet mot daglig drift, driftsmøter og oppfølging. Systemet er basert på arbeidsprosedyrene.

– Fordelen med systemet er at det er enkelt og har et webbasert grensesnitt. Med en kode kan folk knytte seg til systemet uavhengig av kontor eller arbeidssted så lenge de har tilgang til internett, forteller Christian Rambech Dahl i Baze Technology.Samarbeid

For å utvikle løsningen har Baze Technology samarbeidet med Statkraft og konsulentselskapet CPI.

De har utarbeidet verdikjedene, kritiske operasjoner og har kartlagt arbeidsprosedyrene.

– Ønsket har vært å ta over mer av kontrollen av vindkraftverket selv. Hittil har mye vært leverandørdrevet, mens selskapene ønsker i større grad å få egen kompetanse på vindmøllene og drift av disse. Slik systemet er lagt opp nå er hver neste vindturbin lagt opp som et objekt med tilhørende data og målepunkter. Alt er laget etter den internasjonale standarden IEC 61400–25. Dermed kan løsningen også brukes for flere vindkraftparker, forteller Rambech Dahl.

Drift av vindturbiner er teknisk og kommersielt utfordrende.

– Det betyr at effektive og strømlinjeformede arbeidsoperasjoner er en forutsetning for å bli konkurransedyktig i dette markedet, sier StatoilHydros prosjektleder Sverre Trollnes.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.