DATATELE

Fjernstyrer hele huset

12. juli 2007 - 08:00
Vis mer

Et smart hus skal først og fremst gjøre livet bedre og sikrere for beboerne. Det skal også sikre kommunikasjonen mellom familiemedlemmene. Hjemme hos daglig leder Christopher Dahl i selskapet Adapt Home Control, kan barna få beskjeder direkte på informasjonstavlene, PC-en, mobiltelefonene eller rett på TV-en. De kan kvittere når de er kommet hjem fra skolen med ferdigutfylte meldinger som dukker opp hos foreldrene både som e-post og som SMS-er. Drosje- eller pizzabestilling er bare et tastetrykk unna. Det meste går over nettet, men grensesnittet er mye enklere og programmert som en del av hele smarthuskontrollen.

Adapt Control Solutions AS har utviklet et system som kan gjøre leiligheter, hus og større bygg mye smartere.

Ideen til Adapt Home Control ble født for snart ti år siden da selskapet ble etablert av elektroingeniør Morten Andersen. Han hadde fått med seg en betydelig gevinst etter å ha solgt selskapet han hadde bygget opp for å måle signalstyrke i mobilnettene. Andersen hadde tilbrakt mye tid i USA og så hvordan markedet for styring av hjemmeunderholdingsanlegg hadde skutt fart. Der var det som ble kalt for custom integration blitt et eget fag.

I starten var det integrasjon og styring av hjemmeunderholdning som var bærebjelken i selskapet, men etterhvert er produktet utviklet til å både styre vann, varme og ventilasjon mm.

Black box

Kontrollboksen fungerer som en bro mellom alle systemene og den snakker med PC-er og servere over Ethernet. I tillegg er den fullstappet med inn- og utganger for IR-systemer til underholdningsanlegg, porter og reléstyringer for kontroll med ovner, termostater, gardiner, vanningsanlegg, dører, garasjeporter og alt det andre brukerne ønsker å automatisere.Skreddersyr løsninger

– Hemmeligheten vår ligger i det svært enkle programvaregrensesnittet. Poenget er at det skal være så lett å bruke at alle i husstanden mestrer det uten å måtte bla i manualer. Alle hjem er forskjellige og ønskene for hva de vil kontrollere er ulikt, sier daglig leder i Adapt Home Control, Christopher Dahl.

I følge teknisk sjef i selskapet, Jørgen Strøm-Gundersen, er det norskproduserte systemet meget brukervennlig og fleksibelt.

– Når vi leverer systemet, skreddersyr vi en løsning for det enkelte hus basert på hva de har av utstyr. Vi har bygget opp et bibliotek av kode i flash og det er enkelt for oss å lage en tilpasset applikasjon som kan kjøres på en tavle-PC eller på en veggmontert miniskjerm. Vi legger også inn styringsmuligheter på en wap slik at folk kan kontrollere huset fra mobilen og vi kan gi dem tilgang i en nettleser via en server som vi drifter. Her tilbyr vi også folk tjenester over nettet slik at de kan laste opp video fra overvåkningskameraer i huset. Da hjelper det ikke innbruddstyven om de stikker av med PC-ene i huset. Det er også veldig enkelt å programmere systemet. Eierne kan selv sette temperaturen i ulike rom, bestemme når den skal senkes, når lysene skal tennes og slukkes, når og hvordan de skal vekkes og så videre.

Det ser faktisk veldig enkelt ut når Dahl demonstrerer smarthussystemet for oss. Lys, varme, musikk, TV, og annet kan kontrolleres for alle rom i huset, enten fra en bærbar tavle-PC, mobilen, eller fra små fastmonterte skjermer på veggen. Når han klikker på et lyspæreikon skrur han lyset av og på og trykker han et par sekunder dukker det opp en dimmer på skjermen. Like enkelt er det å programmere vekking til alarmsignal, radio eller TV i de ulike rommene og sette tidspunkt for de ulike dagene i uka. Det er også gjort i en håndvending å programmere en makro som f. eks kan sette hele huset i strømsparemodus eller i bortemodus, men slik at persienner trekkes fra og igjen og noen lys tennes slik at det ser ut som det er folk hjemme.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.