BYGG

Fjerner gips fra våtrom

SEKSDOBLER: Ottar Nilsen er markedssjef hos Litex. Sandefjordfirmaet seksdobler nå produksjonen og går til angrep på våtromsgipsen.
SEKSDOBLER: Ottar Nilsen er markedssjef hos Litex. Sandefjordfirmaet seksdobler nå produksjonen og går til angrep på våtromsgipsen. Bilde: Joachim Seehusen
Joachim Seehusen
3. okt. 2007 - 07:04

Platen fra Litex i Sandefjord har en kjerne av ekspandert polystyren, XPS.

Den er armert med en fiberduk der membranen er blandet inn i epoksyen som limer fiberduken til platen.

– Denne prosessen er patentert, sier markedssjef Ottar Nilsen i Litex, og avviser å si mer om den biten. Litex har produsert XPS-plater også tidligere, men med den nye innbygde membranen vil de seksdoble produksjonen til 2 millioner kvadratmeter per år.

Avventende proffer

Hovedkonkurrenten er tradisjonelle gipsplater, både til nybygg og rehabiliteringsmarkedet.

– Interessen har så langt vært størst fra privatmarkedet, sier Nilsen.

– Vi opplever treghet hos de profesjonelle, selv om alle erkjenner fordelene tar det tid å endre gamle vaner, forteller Øystein Kvam hos Glava.

Glava er en av eierne i Litex og hoveddistributør for det skandinaviske markedet. Kvam forteller at det er flere innen Mesterhuskjeden som nå benytter Litex-plater og interessen har vært stor fra flere av regionkontorene til Skanska.

I Sverige har det vært kjørt et prøveprosjekt i samarbeid med NCC, mens NCC i Norge har forholdt seg stille og avventende.

Vil ta halvparten

Nilsen forteller at hele markedet for slike produkter er godt og vel en milliard kroner årlig.

– Vårt mål på sikt er å ta 50 prosent av markedet. Prisen ligger rundt 30 prosent over prisen på gipsplater, men Nilsen er sikker på at når kostnadene til membran og arbeidskostnader tas med vil det vise seg rimeligere å benytte Litex-platen.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.