INDUSTRI

Fjerner CO2 på Mongstad

CO2-PIONER: Mongstad raffinieriet blir det første til å rense CO2. Renseprosessen er ny med bruk av nedkjølt amoniakk. Systemet leveres av Alstom. Renseanlegget blir en del av det nye European CO2 Test Center.
CO2-PIONER: Mongstad raffinieriet blir det første til å rense CO2. Renseprosessen er ny med bruk av nedkjølt amoniakk. Systemet leveres av Alstom. Renseanlegget blir en del av det nye European CO2 Test Center. Bilde: Statoil
Anders J. Steensen
25. juni 2007 - 13:22

Avtalen omfatter et anlegg som skal bruke en nyutviklet renseteknologi, såkalt avkjølt amonnium som er basert på karbonater, til å rense avgassene.

Prosessen som Alstom har utviklet i samarbeid med det amerikanske forskningsinstituttet, EPRI – Electrical Power Research Institute, fjerner 90 prosent av CO 2 fra avgassene. Testperioden er fra 2009 -2011.

Risiko

– Vi har valgt å arbeide parallelt med en teknologi som har stort potensial, men også innebærer større risiko i tillegg til å videreutvikle mer moden teknologi, henholdsvis karbonatteknologi og aminteknologi, sier Dag Vareide, teknologisjef for forskning og utvikling.

Alstom håper at teknologien er kommersielt tilgjengelig fra 2011.Mindre tap

Avkjølt ammoniumprosessen ble utviklet til å finne frem til en teknikk som kunne redusere merkostnadene betydelig forhold til aminrenseteknikken, som blant annet er planlagt brukt på Tjeldbergodden og muligens på Kårstø.

Beregninger fra EPRI viser en reduksjon i kostnadene fra 320 kroner til 120 kroner per tonn per tonn renset CO 2. Målet er en teknikk som gir en påslag i el-prisen på mindre en 20 prosent.

Effektiviteten i kraftverket reduseres med 10 prosent, hvilket er betydelig mindre enn en aminrenseprosess, hvor mellom opp mot 25 – 30 prosent av effekten fra kraftverket kan gå tapt på grunn av renseprosessen.

Ingen spesialavfall

Renseprosessen som er utviklet, foreløpig i en laboratorieskala, minner om renseprosessen for SO 2.

Avgassene kjøles først ned til 0 – 10 0C. Da kondenserer vannet i avgassene. Deretter føres restavgassen til rensing i en slurry som absorberer CO 2. Denne føres videre til en regenerator hvor CO 2 frigjøres før restene føres tilbake til absorbsjonskolonnen.

Fordelen med systemet er rensingen er mer effektiv, samt at den ikke forurenser rensemediet slik at det må fornyes, lagres og behandles som spesialavfall.Passer flere

Systemet er beregnet på både kullkraftverket, oljefyrte kraftverk og gasskraftverk.

Alstom har inngått tre avtaler om prøveanlegg, et på Mongstad på 40 MW og 80 000 ton renset CO 2. Et i Sverige med E. ON for å sette på det oljebaserte kraftverket i Karlshamn, effekt på rensingen er på 5 MW.

Ambisiøse amerikanere

Det største og hittil mest ambisiøse prosjektet med American Electrical Power Dette prosjektet ska gå over to trinn, først en 30 MW prøveinstallasjon, hvor CO 2 lagres i saltførende vannreservoarer i bakken ved Mountaineer Power Plant, New Haven, West Virginia.

Neste trinn, som er planlagt påbegynt i 2011 – 2012, er to anlegg hver på 200 MW som skal fjerne CO 2 fra kraftverket Northeastern Station i Oologah, Oklahoma, ene av to produksjonslinjer hver på 450 MW. 1,5 millioner tonn CO 2 herfra skal årlig pumpes ned i et oljereservoar og brukes til økt oljeutvinning.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.