TUMENER

Fjern oljefyrene, behold panelovnene!

PANELOVN: Strøm er mer miljøvennlig enn fjernvarme mener de fleste. Men ikke regjeringen.
PANELOVN: Strøm er mer miljøvennlig enn fjernvarme mener de fleste. Men ikke regjeringen. Bilde: Scanpix
Tormod Haugstad
1. juni 2010 - 07:28

Professor Steinar Strøm har kritisert Enova for at de har subsidiert Eidsiva Energi for å få bedriften til å skifte ut sine panelovner med vannbåren varme. Hans poeng er at dette er dårlig klimapolitikk fordi det i Norge er billigst å bruke el til oppvarming.

Tormod Haugstad er ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad.
har kritisert Enova for at de har subsidiert Eidsiva Energi for å få bedriften til å skifte ut sine panelovner med vannbåren varme. Hans poeng er at dette er dårlig klimapolitikk fordi det i Norge er billigst å bruke el til oppvarming. Tormod Haugstad er ansvarlig redaktør i Teknisk Ukeblad. Tove Breistein

Regjeringen liker nok denne kritikken dårlig, selv om sosialøkonomen Strøm er kjent for å være en av Jens Stoltenbergs viktigste rådgivere. Men Strøm har åpenbart et poeng hvis målet er å vurdere hvilke miljøtiltak som er samfunnsøkonomisk mest lønnsomme.

Norge er i en helt spesiell posisjon ved at vi har så store vannkraftressurser at vi er selvforsynt med elektrisitet. Samtidig har vi fortsatt store olje- og gassressurser som har gjort det lite lønnsomt å satse på fornybar energi som vindkraft.

Sverige har i mange år satset på fjernvarme via store søppelforbrenningsanlegg. Det er også en av grunnene til at regjeringen i revidert budsjett foreslo å fjerne søppelforbrenningsavgiften i håp om at det skal bli mer kostnadseffektivt å satse på fjernvarme.

Men av hensyn til miljøet er det kanskje bedre at søpla sendes til Sverige som stor kapasitet og høyere energieffektivitet. Og hvorfor er det verre å eksportere søppel enn å importere klær fra Kina?

For norsk miljøpolitikk må det være riktigere å subsidiere all teknologi som innebærer en overgang fra fossile til fornybare ressurser. Eller for å si det på en annen måte: Fjern oljefyrene, behold panelovnene!

Fra 1. juli vil regjeringen kreve at alle bygninger over 500 kvadratmeter må varmes opp med noe annet enn el, olje eller gass. Det medfører at skoler og sykehjem i distriktene må ha en ny infrastruktur for å få vannbåren varme.

Norsk Elvarmeforening mener naturlig nok at dette er en skandale fordi fattige kommuner på denne måten tvinges til å bruke millioner på å kaste ut panelovner, mens de kunne brukt pengene på helse og utdanning.

Før man går til angrep på elektrisk oppvarming bør regjeringen sørge for rammevilkår som gjør fjernvarme mer miljøvennlig og konkurransedyktig enn el. I fjor var 40 prosent av Hafslunds fjernvarme basert på fossile ressurser.

Uansett er det helt høl-i-hue-politikk at staten subsidierer et mektig kraftselskap for at de skal fjerne noen panelovner, sin egen energibærer som selskapets virksomhet er tuftet på.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.