MARITIM

Fiskeriministeren vil gi oppdrettere tilgang til nye områder langs kysten

Oppdrettsnæringen vil få mulighet til å ta i bruk nye arealer langs kysten. Det skal stilles strenge miljøkrav, sier fiskeriminister Odd Emil Ingebrigtsen (H). 

– Vi har naturgitte fortrinn for å produsere mer sunn sjømat som verden trenger. Derfor foreslår vi en ordning med nye miljøvennlige tillatelser som gir næringen mulighet til å ta i bruk nye områder og utvikle ny teknologi for å produsere mer sjømat, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H).
– Vi har naturgitte fortrinn for å produsere mer sunn sjømat som verden trenger. Derfor foreslår vi en ordning med nye miljøvennlige tillatelser som gir næringen mulighet til å ta i bruk nye områder og utvikle ny teknologi for å produsere mer sjømat, sier fiskeri- og sjømatminister Odd Emil Ingebrigtsen (H). Foto: Gorm Kallestad, NTB
24. aug. 2021 - 08:50

Nærings- og fiskeridepartementet la tirsdag fram forslaget om en ny tillatelsesordning.

­Det første året kan det tildeles tillatelser på maksimalt 15.000 tonn biomasse. Hver enkelt søker kan få opptil ti tillatelser.

Stiller miljøkrav

Ingebrigtsen sier det vil bli stilt strenge miljøkrav til søkerne. Det omfatter null utslipp av egg og frittsvømmende stadier av lakselus, minimum 60 prosents oppsamling av slam, og det vil bli stilt krav til rømningssikkerhet.

Ordningen vil gi norsk havbruksnæring betydelige muligheter til å øke produksjonen framover, påpeker Ingebrigtsen.

– Vi har naturgitte fortrinn for å produsere mer sunn sjømat som verden trenger. Derfor foreslår vi en ordning med nye miljøvennlige tillatelser som gir næringen mulighet til å ta i bruk nye områder og utvikle ny teknologi for å produsere mer sjømat, sier fiskeri- og sjømatministeren.

Auksjon eller innovasjonskonkurranse

Tillatelsene i den nye miljøteknologiordningen kommer i tillegg til veksten som blir tilbudt på ordinær måte gjennom trafikklyssystemet.

Departementet vil foreslå to alternative tildelingsmetoder: Den første er auksjon etter en prekvalifiseringskonkurranse, og den andre er tildeling til de beste konseptene i en innovasjonskonkurranse der det gis poeng for løsninger som er bedre enn minimumskravet når det gjelder slam og eventuelt andre miljøkriterier.

Et annet spørsmål som vil bli vurdert nærmere, er om tillatelsene bør tidsbegrenses eller ikke.

Forslaget vil komme på høring innen kort tid.

Statens vegvesen varsler at veistrekninger kan bli stengt på svært kort varsel.
Les også

Storm i Nord-Norge: Skredfare, innstilte fly og glatte veier

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.