MARITIM

Fiskeridirektoratet venter klagestorm – trenger mer penger

Fiskeridirektoratet venter klagestorm fra oppdrettsnæringen når det nye normprisrådet starter opp neste år. Kapasiteten blir sprengt, frykter direktoratet. 

Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fått stortingsflertallet med seg på en grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen. Nå står slaget om hvordan skattegrunnlaget skal beregnes. Regjeringen vil legge fram et forslag om et normprisråd.
Finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) (t.v.) og statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har fått stortingsflertallet med seg på en grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen. Nå står slaget om hvordan skattegrunnlaget skal beregnes. Regjeringen vil legge fram et forslag om et normprisråd. Foto: Emilie Holtet/NTB
8. sep. 2023 - 07:53

– Fiskeridirektoratet har mottatt uformelle henvendelser fra havbruksnæringen om at vi må forvente mange klager på normprisrådets vedtak. Klagesaksenheten er per i dag ikke dimensjonert for et stort antall klager, skriver direktoratet i sitt høringssvar til regjeringen.

De tror de vil få langt mer jobb med å følge opp den nye lakseskatten enn det regjeringen har lagt opp til. Derfor ber direktoratet om ekstra bevilgninger i budsjettet til at de kan ha nok folk til å gjøre jobben.

Fiskeridirektoratet er tiltenkt rollen både som sekretariat og klageorgan for det nye prisrådet, som skal fastsette prisene som skal gjelde når grunnrenteskatten beregnes. Rådet skal være i sving fra neste år.

Regjeringen mener direktoratet vil trenge 1–2 ekstra årsverk i sekretariatet. I tillegg vil det være «behov for å styrke klagesaksenheten», skriver regjeringen i høringsnotatet.

– Fiskeridirektoratet vurderer at det helt klart vil være høyere ressursbruk i en oppstartsfase, og at det må settes av en ekstra bevilgning til å få ordningen i drift, er tilbakemeldingen.

Statsminister Jonas Gahr Støre fotografert før regjeringens budsjettkonferanse på Klækken
Les også

Støre: – Vi trenger mer penger til forsvar

– Vi bli konflikt

Oppdrettsnæringens talerør Sjømat Norge har kjempet hardt for å stoppe den nye grunnrenteskatten, som ble vedtatt av Stortinget i vår. Det neste slaget står om hvordan skatten skal beregnes. Regjeringen har foreslått at et eget råd skal beregne markedsprisen, basert på opplysninger fra oppdrettsselskapene og markedsinformasjon.

– Høringen om prisråd gikk ut 4. september. Nå vil vi vurdere de ulike innspillene. Etter forslaget skal prisrådet fastsette priser for skatteformål fra januar 2024, sier statssekretær Erlend Grimstad (Sp) til NTB.

Departementet har ikke svar på når de vil sende sitt forslag til Stortinget.

Kristiansand 19700101. 
Nye Veier bygger ny E39 mellom Kristiansand og Mandal Øst. Oktober 2022 skal en 4 felts motorvei med 110 km/t som er 25 meter bred være ferdig bygd. Ved Trysfjorden i tidligere Søgne nå Kristiansand kommune, bygges det en 60 meter høy bro som skal holde 4 felt i stedet for to bruer med 2 felt hver som er vanlig.
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
Les også

Regjeringen vil ikke stramme inn på regler for nedbygging av natur

– Vil bli konflikt

Sjømat Norge mener uansett at det vil bli bråk når prisene skal fastsettes av et råd.

– Når næringen risikerer å bli pålagt å betale skatt på en inntekt de ikke har, vil det bli konflikt og uenigheter. Det er ikke til å unngå, sier leder Geir Ove Ystmark til E24.

Regjeringen frykter at selskapene vil tilpasse seg skatten. Oppdrettskonsern selger nemlig ofte fisken til seg selv fordi de både driver med oppdrett og foredling. Dermed har de full kontroll på prisene, til forskjell fra når fisken selges på et åpent marked.

Regjeringen mener et prisråd vil løse problemet og viser til at en slik ordning har fungert for oljebransjen.

– Dette skal forenkle skattefastsettingen både for havbruksselskapene og for myndighetene samtidig som reelle priser legges til grunn, sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) da høringsforslaget ble lagt fram.

Sjømat Norge mener internprisene bør legges til grunn og foreslår i stedet etterkontroller for å passe på at prisene er riktige.

Skattemyndighetene støtter prisråd

Skattedirektoratet er på sin side positiv til regjeringens forslag. De viser til at det blir vanskelig for dem å vurdere om de som kjøper og selger fisken, har et «interessefellesskap». Da blir det vanskelig å slå fast om prisene er de samme som om kjøper og selger har vært uavhengig av hverandre, skriver direktoratet i sitt innspill.

– Som departementet påpeker, vil en løsning som foreslått, virke ressursbesparende, og Skattedirektoratet mener et uavhengig prisråd er et godt virkemiddel for å motvirke skattemotiverte tilpasninger, skriver de.

Et prisråd vil også gjøre at det blir mindre fare for at inntekter og kostnader som ikke skal regnes med i skattegrunnlaget, blir blandet inn, mener direktoratet.

Et dansk Seahawk-helikopter av samme type som Norge har kjøpt.
Les også

Nye Seahawk-helikoptre til Forsvaret blir forsinket

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.