KRAFT

Fiskeforskere får EU-midler

FÅR PENGER: EU skal dekke mye av utviklingskostnadene når norske Pharmaq og svenske Isconova samarbeider om laksevaksinen Matrix Q. Produktet skal etter planen være i salg alt i 2014.
FÅR PENGER: EU skal dekke mye av utviklingskostnadene når norske Pharmaq og svenske Isconova samarbeider om laksevaksinen Matrix Q. Produktet skal etter planen være i salg alt i 2014. Bilde: Kjetil Malkenes Hovland
Kjetil Malkenes Hovland
21. feb. 2011 - 15:40

Allerede i 2014 skal en ny og effektiv laksevaksine være på markedet, ifølge norske Pharmaq og svenske Isconova.

Det såkalte Eurostars-programmet vil dekke en stor del av selskapenes utviklingskostnader for vaksinen Matrix, skriver Isconova i en pressemelding.

– Det å få utdelt denne prestisjetunge forskningsstøtten er for oss en anerkjennelse av vår teknologi og vår ekspertise innen fagfeltet, sier seniorforsker Knut-Egil Løkling i Pharmaq, som er prosjektleder for samarbeidet med Isconova, i en pressemelding.

Les også:

Ble nummer 11

Vanlige laksevaksiner påvirker vevet, men den nye vaksinen Matrix Q ser ut til å gi mindre påvirkning.

VAKSINER: Produksjonsutstyr hos Pharmaq.
Vanlige laksevaksiner påvirker vevet, men den nye vaksinen Matrix Q ser ut til å gi mindre påvirkning.VAKSINER: Bildet er fra Pharmaqs laboratorier på Skøyen i Oslo, hvor nye fiskevaksiner utvikles. Kjetil Malkenes Hovland

– Vi vet fra tidligere at vår Matrix-teknologi er effektiv i de fleste dyreslag med en veldig skånsom profil, sier direktør Lena Söderström i Isconova ifølge pressemeldingen.

Søknaden fra de to selskapene ble rangert som nummer 11 av 343 søknader til Eurostars-programmet. Nå skal de forhandles om de kommersielle vilkårene for samarbeidet.

Et «Champions League»

Pharmaq beskriver Eurostars-programmet som en slags «Champions League» for små og mellomstore bedrifter.

Programmet er et felles initiativ mellom Eureka og Europakommisjonen og skal stimulere til samarbeid mellom denne typen bedrifter.

– Muligheten til å utvikle fremtidens fiskevaksiner med et verdensledende selskap som Pharmaq og samtidig få en stor del av kostnadene finansiert av EU ser vi som en sterk anerkjennelse av vår teknologi og et bevis på det potensialet Eurostars ser for å løse et av de store problemene innen fiskeproduksjon, sier Lena Söderström.

Gir nye muligheter

Matrix-vaksinen er en immunstimulerende substans som brukes i kombinasjon med vaksiner og andre terapeutiske midler.

– Vi har mange ideer vi nå ønsker å fortsette å jobbe med, og det vil bli et bredt teamarbeid og involvere mange ansatte både i Pharmaq og i Isconova, sier Løkling.

Pharmaq utvikler og produserer vaksiner for oppdrettsnæringen, og har et produksjonsanlegg i Overhalla i Nord-Trøndelag. De har også datterselskap i Chile og Storbritannia. Hovedeierne er Orkla og investeringsselskapet Kverva.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.