INDUSTRI

Fiskeanlegget styres med mobil

Camilla Aadland
7. feb. 2007 - 08:01

Mobilteknologien er på vei inn i nye industrier. Det betyr bedre ressursutnyttelse.

– Før fikk vi en oppringning når det var gått en alarm, men vi hadde ingen mulighet for å kontrollere hva det var eller hvor alvorlig situasjonen var før vi kom på stedet, forteller daglig leder Robert Sandsleth.

Vurdere

Nå kan han foreta en risikovurdering fra mobilen, hente frem grafer og se hvilken alarm det er og hvor akutt situasjonen er.

– Vi kan for eksempel bruke systemet til å starte ekstra dosering av oksygen. Dermed kan vi iverksette korrigerende tiltak før vi kommer til anlegget, sier han. Fiskeanlegget i Kabelvåg har en produksjonskapasitet på over 1,2 millioner smolt.

Fleksibelt system

Åviksmolt tok i bruk alarmløsningen fra Tendo Tech i Bergen for ett år siden. I utgangspunktet er programvaren FirstToKnow utviklet for styring av drivhus. – Vår bruk var på det tidspunktet ny. Men det viste seg at dette er et fleksibelt system som kan styre nesten hva som helst, sier Sandsleth.

Røkterne bruker den mobile løsningen til å styre blant annet fôreautomater, overvåkningssystemer og alarmgrenser.

Startet som studentprosjekt

– Vi har laget et system for fjernstyring, kontroll og varsling til mobiltelefoner. Man kan bruke mobilen til å se inn i en prosess, og få grafisk fremstilt det som skjer. Samtidig kan brukerne få opp historiske trender, forklarer daglig leder Irene Kristiane From i Tendo Tech.

Tendo Tech sprang ut fra et hovedprosjekt for to dataingeniørstudenter ved Høgskolen i Bergen i 2003, Irene Kristiane From og Arvid Torset. I dag har selskapet seks ansatte, og jobber med å komme inn i kommunesektoren for overvåkning av blant annet vannverk. Informasjonen går via GPRS og 3G.

– Men man må ikke ha 3G-dekning for å kunne bruke det. Alle mobiler fra 2003 og nyere kan brukes, sier From.

20 anlegg overvåkes

Hun merker en økende interesse for denne typen løsninger.

– Vi kom kanskje litt tidlig. Det var ikke så vanlig med grafikk på mobilen i 2003, men utviklingen går fort. I dag ser mange at varsling på SMS ikke er tilstrekkelig, i og med at man uansett må inn på PCen for å sjekke, sier hun.

Tendo Tech har i dag 20 anlegg som overvåkes via deres system.

– Vi stiller høye sikkerhetskrav til løsningen i og med at vi kontrollerer store verdier, sier From.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.