DOKTORGRADER

Fisk som detektor for hormonmermere

19. juni 2001 - 13:17

Ved å måle spesielle proteiner i blodet til fisk, kan tilstedeværelse av lave konsentrasjoner av såkalte hormonhermere påvises i vann. Proteinene, som normalt kun dannes av hunnfisk, vil kunne finnes i store mengder i blodet til hannfisk og ungfisk etter eksponering for kunstige østrogener.

Ved bruk av følsomme immunologiske analysemetoder kan disse proteinene påvises og fungere som biologiske markører (biomarkører) for denne typen stoffer. Resultatene viser at de samme stoffene kan påvirke ulike deler av hormonsystemet samtidig og dermed forsterke mulige skadeeffekter.

Gjennom sitt arbeid har Tollefsen vist at biomarkører kan benyttes innen økotoksikologisk forskning for effektiv kjemikalietesting og miljøovervåking.

Utslipp av hormonhermere fra menneskerelatert aktivitet har i de siste årene blitt definert som et alvorlig og i stor grad økende miljøproblem i den industrialiserte delen av verden.

Tollefsen er født i Drammen i 1967. Han arbeider nå ved bioteknologiselskapet Biosense Laboratories AS, Bergen.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.