PRODUKSJON

Firedobler ytelsen

I kampen mellom Windows og Unix glemmer mange at ett av operativsystemene fra den gamle minimaskintiden har livets rett. Nå lanserer IBM nye og kraftigere modeller, og den største i den nye 800-serien får hele 3,6 ganger større ytelse enn den tidligere toppmodellen.

Ifølge IBMs produktsjef for AS/400 serverplattformen, Tore Råmundal, er maskinene med OS/400-operativsystem fremdeles meget populære. I tillegg til at maskinene har 2500 kunder i Norge, er det solgt 700.000 enheter internasjonalt: – Maskinen er først og fremst rettet mot forretningsmarkedet og ikke teknisk databehandling. På grunn av den høye transaksjonsytelsen er den likevel en ideell plattform for elektronisk forretningsførsel.

Integrering

IBM hevder at dette er den raskeste maskinen å sette i drift og at den er billigere å eie enn konkurrerende plattformer. Ifølge IDC er AS/400 41 prosent billigere enn Unix og 61 prosent billigere enn Windows, men slike tall bør alltid tas med minst én klype salt.

Det er mulig å integrere opptil 16 Windows-baserte Infinityservere inne i de største modellene, hver med en Intel 700 MHz Pentium III. Fordelen med en slik løsning er vesentlig enklere administrasjon og drift. – Alt av løsninger skal det være mulig å kjøre på denne plattformen, sier Råmundal.

Løsninger basert på AIX-Unix kan kjøres direkte på AS/400-arkitekturen.

De nye modellene

IBMs nye og kraftigere modeller i AS/400-serien drives av selskapets nye PowerPC-mikroprosessorer, som har alt det siste fra IBMs innovasjon. Fordi prosessorene har både IBMs patenterte kobberteknologi og silisium på isolator, er det mulig å doble klokkefrekvensen og oppnå en kraftig forbedring i ytelse. Med opptil 24 prosessorer har den største modellen i den nye 800-serien; 840, hele 3,6 ganger større ytelse enn den tidligere toppmodellen i 700-serien, som kunne ha 12 prosessorer.

Råmundal tror den største modellen kommer til å klare opptil rekordhøye 165.000 TPC-C, som er et mål for hvor mange transaksjoner pr. sekund den kan utføre. I tillegg kommer de nye modellene til å dra nytte av en betydelig økning i Java-ytelsen.

Transaksjoner er en svært viktig ytelsesparameter i dagens Internett-verden.

Les mer om: