Firedobler hastigheten i nettverket

Firedobler hastigheten i nettverket
POSTMANNEN: Alcatel Lucents nye FP3 nettverksprosessor er fire ganger kjappere enn noen tidligere.

En FP3 nettverksprosessorer kan håndtere:

160 000 filmstrømmer i SD eller 70 000 i HD

235 000 YouTube videoer i SD

33 000 samtidige kirurgiske inngrep over telemedisin

840 000 virtuelle desktoper som nettskytjenester

Datastrømmen som vi alle bruker daglig i pc-er og mobiltelefoner skal innom en rekke nettverksprosessorer.

De er "postkontorene" i form av silisiumbrikker som sørger for at datapakkene går inn og ut dit de skal.

Uten slike stopper Internett.I teten

Alcatel Lucent har tatt ledelsen i konkurransen om de beste prosessorene. Her har selskapet fått god hjelp av Bell Labs i USA, som i sin tid fant opp transistoren og som har holdt innovasjonstempoet opp hele tiden.

Forspranget så langt har vært en nettverksprosessor med en ytelse på 100 Gigabit i sekundet - et nivå konkurrentene så vidt har kommet opp på.

Det har forøvrig bidratt til penger i lomma. I fjor vokste selskapet med 24 prosent til 1,46 milliarder euro.

Tidligere i år vakte Alcatel Lucent oppsikt med en nyvinning som gjør mobilmaster overflødige.Ny generasjon

Nå har de lansert neste generasjon: FP3-prosessoren kan svitsje en datastrøm på hele 400 Gbit/s. I tillegg til en firedobling av hastigheten, halveres energiforbruket per bit.

– Det har vært tre bølger innen ruting. Først kom det å koble opp selskapene internt. Så kom IP over internett, men ut på 2000-tallet kom trenden om å koble sammen alle tjenester over det samme nettet. Utfordringene var å konvergere alt over på samme plattform. Nå snakker vi om tjenesteruting hvor alle forholder seg til det samme nettverket. Det er dette vi har vokst på de siste årene, sa Basil Alwan, som er sjef for Alcatel-Lucents IP Division på en weboverført pressekonferanse.Dataeksplosjon

Utfordringen nå er å konvergere nettene og samtidig ta høyde for eksplosjonen av video, både strømming av film og videotelefoni.

Spesielt det siste presser nettverkskapasiteten fordi det ikke er mulig med noen form for mellomlagring i nettverket som ofte brukes for film og video.

Her må alt rutes i sanntid. Derfor er selve maskinvaren svært viktig for å få det hele til å gå kjapt nok.Smart liten sak

– Dette handler om selve ”DNA-et” til ruterne. Her flyr pakkene rundt i en fenomenal hastighet. Men det er ikke nok. Vi må gjøre dette uten å bruke så mye strøm. Dessuten er det ikke nok bare å øke hastigheten. Den nye prosessoren er mye mer intelligent, slik at den bedre kan håndtere den konvergensen som er i gang, sa Alwan.

Alcatel Lucent tror den nye prosessoren vil bli en arbeidshest innen nettverksindustrien etter hvert som optikken og grensesnittene blir tilgjengelige.

Les mer om: