PROSJEKTERING

Fire rådgivende selskaper fikk rammeavtale med Nye Veier

De fire selskapene er Norconsult AS, Rambøll, SWECO AS og Multiconsult. Avtalen innebærer at disse får ansvar for å utvikle og optimalisere Nye Veiers planprosjekter og gjennomføring av plan- og medvirkningsprosesser.

Plandirektør i Nye Veier, Asbjørn Heieraas
Plandirektør i Nye Veier, Asbjørn Heieraas Foto: Liv-Unni Tveitane
Jarle SkoglundJarle SkoglundJournalist
8. des. 2022 - 15:15

- Det er store og komplekse oppgaver som venter. Vi forventer at rådgiver tar fullt og helt eierskap til arbeidet med å utvikle våre prosjekter, legger til rette for smidige planprosesser og hjelper oss i å nå våre mål. De rådgivende selskapene vi har inngått rammeavtale med har gjennom konkurransen vist oss at de forstår oppdraget og stiller med gode og kompetente prosjektorganisasjoner. Nye Veier er en slank organisasjon også på plansiden og vi lener oss i stor grad til rådgiverne. Vi trenger deres kapasitet og evne til å ligge i forkant og at de geleider oss gjennom nødvendige faglige utredninger og medvirkning med eksterne aktører fram til vedtatt plan, sier Asbjørn Heieraas, plandirektør i Nye Veier.

Flommen i 2017 gjorde at Topdalselva ved Boen Bruk flommet inn over fabrikken. For å stå imot klimaendringene må planleggernes kompetanse økes, og det vil bli behov for mer tverrfaglig samarbeid, skriver tre forskere.
Les også

Store satsinger på klimatilpasning hviler på skuldrene til ildsjeler

Fulldigital planprosess

Nye Veier er opptatt av å gjøre planprosesser fulldigitale med prosjektstøtteverktøy for intern samhandling og dokumentutveksling mellom Nye Veier, rådgiver og planmyndighet.

-Nye Veier ønsker å effektivisere og fornye måten planarbeid gjennomføres på. Derfor vektlegger vi bruk av digitale verktøy både i den interne samhandlingen mellom oss og rådgiver og eksternt i medvirkningsprosesser. Nye Veier har blant annet helt siden 2018 benyttet digitale verktøy og etablert egne portaler i offentlige høringsprosesser. Vår erfaring er at dette har senket terskelen for innbyggere og berørte for å komme med innspill. Denne høsten har vi gjennomført høringsprosesser i noen av våre planprosjekter der vi brukte disse digitale portalene. Det bidrar også til å forenkle arbeidet med å oppsummere og få oversikt over innspillene i etterkant, sier Heieraas.

Risikostyring en naturlig del

En sentral del av oppdraget og viktig i planarbeid er at risikostyring skal være en naturlig del av prosjektgjennomføringen. Dette bidrar til at både rådgiver og Nye Veier som oppdragsgiver til enhver tid har god oversikt over prosjektets framdrift og utfordringer. Design to cost/design to value ligger til grunn for planoppgaven og blir viktig styringsverktøy.

-For å utvikle og optimalisere prosjekter er det bruk for at mange ulike faggrupper deltar i arbeidet. Vi er avhengig av at hele prosjektorganisasjonen på begge sider av bordet vil at prosjektet skal nå målene. Tverrfaglighet bidrar til at nyanser og ulike faglige hensyn avveies opp mot hverandre som gjør at resultatet blir bedre, sier Heieraas.

Denne skissen viser nordre alternativ, og hvordan den nye Mjøsbrua kan se ut.
Les også

Nye Veier har bestemt seg for hvor den nye Mjøsbrua skal gå

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.