KRAFT

Fire kjernekraftverk stengt i Japan

Jannicke Nilsen
11. mars 2011 - 10:43

Det begynte å brenne i en turbinbygning i kjernekraftverket Onagawa i Nordøst-Japan, et av de fire kjernekraftverkene som er stengt som følge av jordskjelvet i Japan.

Selskapet som driver kraftverket, Tohuko Electric Power Co, avviser at det har oppstått skader på reaktorene eller lekkasjer som følge av jordskjelvet.

NHK World meldte at kjøleanlegget til reaktoren ikke virket, men dette avviser det japanske nyhetsbyrået Jiji, som melder at kjøleanlegget virker som det skal.

Elleve reaktorer

- Vi har fått beskjed fra japanske strålevernmyndigheter om at de har kontroll på alle kjernekraftanlegg, bortsett fra kraftverket Onagawa, hvor det er brann i en sidebygning hvor elektrisitetsproduksjonen foregår. Det brenner ikke der hvor reaktorprogrammet og kjølesystemet er plassert, sier Sverre Hornkjøl i Statens Strålevern.

Brannen er nå slukket.

Onagawa er det kjernekraftverket som ligger nærmest kysten av de berørte kjernekraftverkene.

Automatisk

Totalt fire kjernekraftverk ble automatisk stengt, etter at jordskjelvet med en styrke på 8,9 på Richters skala rammet landet fredag.

De fire kjernekraftverkene er, i tillegg til Onagawa, Fukushima Daichii, Fukushima Daini og Tokai.

I tillegg er ytterligere et kjernekraftverk stengt i området på grunn av periodisk kontroll av anlegget.

Totalt 15 reaktorer er stengt.- Ikke lekkasjer

Japanske myndigheter har så langt ikke funnet radioaktive lekkasjer fra kraftverkene.

Det sier statsminister Naoto Kan tidligere i dag, ifølge Channel NewsAsia.

Brann

Samtidig har det japanske forsvarsmyndigheter erklært unntaktstilstand for kjernekraften i landet, ifølge det japanske nyhetsbyrået Jiji.

Ifølge Reuters skal det bare skje dersom det er bekreftet radioaktiv lekkasje fra et kraftverk eller dersom reaktorenes kjølesystem bryter sammen.

Omfattende arbeid

De siste fem, seks årene har Japan gjort omfattende utbedringer på landets kjernekraftverk for å ruste anleggene mot jordskjelv.

– Japan har en historie med flere jordskjelv. De har hatt episoder hvor kjernekraftanlegg har fått skader i form av sprekker og skader på bærekonstruksjonene. Så langt jeg vet har det aldri påvirket reaktorene og sikkerheten, sier sikkerhetsjef Atle Valseth i IFE. Institutt for energiteknikk.

Japan holder nå på med store program for å forbedre kjernekraftverkenes motstandskraft mot blant annet jordskjelv.

Vil sikre mer

– Har de rukket å gjennomføre sikringstiltak på alle kjernekraftverkene?

– De har gjort en del tiltak på bygningsmassene, og gjort fundamenteringen sikrere. Men de ønsker å gå videre og forbedre sikkerheten mer, sier Valseth.

– Hva med tiltak mot oversvømmelser, som tsunamibølger?

– Der er jeg mer usikker. Men generelt er kjernekraftverk sikret mot oversvømmelser. Man gjør et sett med scenarieanalyser i forhold til blant annet beliggenhet. Oversvømmelser og jordskjelv er standardanalyser i disse scenariene, sier Valseth.Saken fortsetter under kartet.Det er tilsammen 55 aktive reaktorer ved disse kjernekraftverkene i Japan. Kjernekraftverk med rød prikk er operative. Gul prikk betyr at de ikke har produksjon, og blå prikk viser nye kjernekraftverk under planlegging.
Det er tilsammen 55 aktive reaktorer ved disse kjernekraftverkene i Japan. Kjernekraftverk med rød prikk er operative. Gul prikk betyr at de ikke har produksjon, og blå prikk viser nye kjernekraftverk under planlegging. Wikipedia

Stenger automatisk

Kjernekraftreaktorer er vanligvis designet slik at de stenger automatisk dersom det bevegelser i grunnen overstiger et visst nivå.

I årene 2004, 2005, 2007 and 2009 hadde Japan episoder hvor kjernekraftreaktorer automatisk ble stengt som følge av rystelser i grunnen.

I 1999 ble tre kjernekraftreaktorer automatisk stengt som følge av et ødeleggende jordskjelv i Taiwan. Kraftverkene ble startet opp igjen to dager senere.

I 1995, under det voldsomme Kobe-Osaka jordskjelvet, var det nærmeste kjernekraftverket 110 km nord for Kobe, upåvirket av rystelsene.

Ingen varsel

Statens Strålevern følger det internasjonale sikkerhetsbildet for kjernekraften.

– Japanske kjernekraftverk har opplevd mindre skader tidligere, men det har aldri vært av et omfang som har påvirket integriteten til reaktorkjernene. Japanerne har erfaringer som tilsier at de ikke bygger anlegg og bygninger som ikke tåler jordskjelv, sier Sverre Hornkjøl i Statens Strålevern.

KRAFTIG: Skjelvets episenter var i havet 160 kilometer øst for kysten av hovedøya Honshu, nordøst for Tokyo.
KRAFTIG: Skjelvets episenter var i havet 160 kilometer øst for kysten av hovedøya Honshu, nordøst for Tokyo.

Følger bildet

IFE følger også det internasjonale bildet.

– Vi har direkte kontakt med japanske sikkerhetsmyndigheter ved behov. Slik situasjonen er nå, ser jeg ikke behov for slik kontakt, sier informasjonssjef Viktor A. Wikstrøm

Saken oppdateres.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.