SAMFUNNPOLITIKK

– Fire års pause fra fornying

Paul Chaffey og Abelia mener regjeringen ikke har gjort nok på sine fire år.
Paul Chaffey og Abelia mener regjeringen ikke har gjort nok på sine fire år. Bilde: Anders J. Steensen
Stein Jarle Olsen
10. aug. 2009 - 07:40

– Vi har en regjering som sier at det ikke er så mye som bør forandres, men vi forandrer oss ved å ikke forandre oss. Relativt sett blir vi da mindre konkurransedyktige, sier direktør Paul Chaffey i Abelia, interesseorganisasjonen for kunnskaps- og teknologibedrifter, til Dagens Næringsliv.

Regjeringserklæring

Abelia har laget en liste med 50 punkter om nærings- og kunnskapspolitikk og offentlig politikk - en slags "regjeringserklæring" de mener må til for å bygge kunnskapslandet Norge.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
GK
Ambisiøs renovering midt i Trondheim

De vil blant annet ha bedre sosiale ordninger for selvstendig næringsdrivende og gründere, skatteincentiv for private investeringer i oppstartsselskaper og et bedre Innovasjon Norge, som de i dag mener er et organ for distriktspolitikk, ikke for innovasjon.

Nytt organ

De vil også ha et nytt forskningspolitisk organ under statsministeren, som de mener bør få en mer koordinerende rolle.

– I dag er det slik at Kunnskapsdepartementet kommer med en forskningsmelding, Næringsdepartementet med en melding om innovasjon, mens Finansdepartementet kommer med en melding om skattepolitikken. I Sverige og Danmark ville man samlet dette i en melding, sier Chaffey til avisen.

– Fire års pause

Og heller ikke offentlig sektor er Chaffey og Abelia fornøyd med. De vil ha bedre effektivitet, mer digital samhandling og mer bruk av teknologi.

– Vi har et fornyingsdepartement, men nå har vi hatt fire års pause fra fornying. I offentlig sektor finnes det masse lavthengende frukter man kunne grepet for endring, men de er ikke blitt utnyttet, sier han.

– Mange tiltak

Næringsminister Sylvia Brustad er ikke enig i kritikken fra Abelia.

– Vi har iverksatt mange tiltak på kort tid. Vi har for eksempel kommet med en innovasjonsmelding og en forskningsmelding, vi har satt i gang mye gjennom tiltakspakkene og Innovasjon Norge har aldri hatt så mye penger som nå, sier hun til DN.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.