MENINGER

Finsk tango for Telenor?

Trond Heggelund
27. feb. 2007 - 08:34

Dette er Elisa

  • Grundet i Helsingfors i 1882
  • Har Finland som hovedmarked, internasjonal virksomhet Estland
  • Er allerede partner for Telenor Sverige
  • Et av Europas fremste selskaper når det gjelder å ta i bruk ny teknologi
  • Er notert på børsen i Helsingfors
  • Omsatte i 2005 for 1,3 milliarder euro
  • Har 5.000 ansatte
  • Har 1,3 millioner fasttelefonikunder, 420.500 bredbåndskunder og cirka to millioner mobilkunder

Under mobilbransjens årlige internasjonale treff i Barcelona, 3GSM World Congress i forrige uke, viste konsernsjef Jon Fredrik Baksaas at Telenor definitivt spiller i førstedivisjon. ”Lille” Telenor har nemlig på få år blitt verdens 11. største mobiloperatør. Dette er en prestasjon som mange i Norge burde ta av seg hatten for. Ikke minst på politisk hold.

– Da det i sin tid ble snakk om at Telenor skulle kjøpe opp utenlandske mobilselskaper og virkelig etablere seg internasjonalt, ble det argumentert fra norske politikere at man skulle gjøre dette for å lære utenlands og ta med seg kunnskapen hjem. I dag skjer det motsatte, og det er beundringsverdig, sier den anerkjente telekomanalytikeren Tore Aarønæs.

Telenor har vunnet sin internasjonale posisjon ved å gå inn i det Baksaas kaller jomfruelige markeder. Spesielt i Øst-Europa og Asia. Dette har gitt Telenor hele 115 millioner mobilkunder. Under 3GSM-konferansen ble det kjent at Telenor er klar til å etablere seg også i Vietnam.

Det er en urnorsk holdning at det viktigste er ikke å vinne - men å slå svenskene! Baksaas og konsernledelsen til Telenor solte seg i blitzregnet under 3GSM da de kunne fastslå at Telenor er blitt mye større enn den tidligere fusjonspartneren Telia. Og dette til tross for at Telia for noen år siden fusjonerte med finske Sonera.

Teknisk Ukeblad har kilder som hevder at Norden-sjef Morten Karlsen Sørby og andre i Telenors ledelse etter 3GSM dro i møter med den finske telekomoperatøren Elisa, som er Finlands ledende telekomselskap. (Inntil 2000 het de HPY - Helsingin puhelinyhdistys.)

Aksje- og bransjeanalytikere spør seg nå hvorfor Telenor-ledelsen driver med møtevirksomhet hos Elisa. Dette kan bety to ting; Telenor kan ha flere nye Norden-kontrakter på gang der Finland inngår i et puslespill. Telenor har allerede flere nordiske avtaler med If, Aga og SAS. Ettersom Telenor ikke har noe fotfeste i Finland, driftes avtalene av Elisa.

Den hektiske møteaktiviteten kan også være et forsøk på oppkjøp av Elisa og deres 5.000 ansatte. Aksjeanalytikere Teknisk Ukeblad har snakket med, sier at et mulig oppkjøp av Elisa er interessant ettersom det finske selskapet har 1,3 millioner fasttelefonikunder og to millioner mobilkunder.

Norden beskrives av Telenor som deres hjemmemarked – derfor kan Elisa være en viktig brikke i del to av den nordiske operatørkrigen - som akkurat har startet.

Ingen i Telenor eller Elisa vil kommentere dette, ettersom de er børsnoterte.

Det er ikke lett å danse tango. Spesielt finsk tango, som er dramatisk og en øvelse i seg selv. Telenor bør merke seg at dersom resultatet på dansegulvet skal bli vakkert - så er det uansett best å være to!

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.