BYGG

Finsk storsatsing i Norge

Ole Søyland leder Ruukki Norges kontor på Bryne. Han vil bruke det nye konserthuset i Stavanger som prøvesten og prestisjeprosjekt for Ruukkis nye strategi om å selge mer komplette systemer i stedet for enkeltkomponenter.
Ole Søyland leder Ruukki Norges kontor på Bryne. Han vil bruke det nye konserthuset i Stavanger som prøvesten og prestisjeprosjekt for Ruukkis nye strategi om å selge mer komplette systemer i stedet for enkeltkomponenter.Bilde: joachim Seehusen

Fakta om nytt konserthus

  • Det nye konserthuset i Stavanger får et bruttoareal på 13.000 m 2 og et bruttovolum på 120.000 m 3.
  • Kostnadsrammen er 1025 millioner kroner. Stavanger kommune finansierer 600 millioner, Staten 250 millioner, Rogaland fylkeskommune 75 millioner og 100 millioner kroner er private bidrag.
  • Konserthuset skal ha to saler i internasjonal toppklasse med regulerbar akustikk. Sal 1 vil bli spesialdesignet for akustisk musikk, og hjem for Stavanger Symfoniorkester. Sal 2 blir designet for elektronisk forsterket musikk, og vil ha stor fleksibilitet når det gjelder publikumskapasitet og sceniske løsninger.
  • Det blir også et utendørsamfi med plass til 10.000 mennesker, og en spektakulær foajé med scene, butikk, kafé, bar og restaurant.
  • Forprosjektet skal være ferdig i august 2007, byggestart er høsten 2008, og konserthuset skal ferdigstilles i 2011.

- Kanskje jeg sier for mye, men jeg vil opprette en egen enhet i Norge for salg av integrerte systemer, sier teknisk direktør Tero Hasu i Ruukki.

Det var da en gruppe fra Norsk Forening for Stålkontruksjoner besøkte Ruukkis valseverk i Hämmenlinna at Hasu kom med nyheten.

Ser etter folk

Og han sa ikke for mye.

- Det er på beddingen, vi leter etter folk, bekrefter Ole Søyland, leder av Ruukki Norges kontor på Bryne.

Søyland forteller at Ruukki først og fremst er interessert i samarbeid med de største entreprenørene som Veidekke, NCC Construction og Skanska.

Kun større bygg

Han vil også rette oppmerksomheten mot større byggeprosjekter.

- Mindre bygg er ikke interessant. Vi vil gjerne være med i hele verdikjenden fra råvarer til komplette systemer, da ser vi etter bygg fra 100 millioner kroner og oppover, sier Søyland.

Integrerte systemer

Det finske konsernet vil ikke lenger nøye seg med å selge enkeltkomponenter til byggenæringen.

I 2004 bestemte konsernledelsen seg for å legge om strategien til økt salg av systemløsninger. Det førte til en rekke oppkjøp i 2005 av bedrifter som kan hjelpe stålprodusenten inn på den nye veien.

Ruukki har blant annet kjøpt polske Metalplast, Steel-Mont i Slovakia og nå sist Ventall i Russland.

Konserthuset i Stavanger

Søyland forteller at han ser det nye konserthuset som skal stå ferdig i Stavanger rundt 2010 som et interessant prosjekt for Ruukkis nye strategi.

- Vi har ført uformelle samtaler med de som står bak, og med arkitekten som vant konkurransen, sier han.

Søyland legger til at dette må bli et samarbeidsprosjekt som involverer moderkonsernet i Finland.

Det nye konserthuset er tegnet av Medplan AS Arkitekter og skal ligge i Sandvigå, 700 meter nord-øst for torget i Stavanger.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.