ENERGI

Finsk-norsk samarbeid erobrer svenske sikringsskap

Finn Halvorsen
21. mars 2006 - 13:10

Etter at Skagerak Energi kjøpte seg inn i Telenor Cinclus i fjor sommer, har det vært arbeidet på høygir med å markedsførie selskapets GPRS-baserte løsning for automatisk måleravlesning – AMR (Automatic Meter Reading).

– Sverige er det markedet som har kommet lengst i Europa innen automatisk måleravlesning Derfor er denne avtalen et viktig gjennombrudd og et viktig signal om at vår kompetanse og våre løsninger er fremtidsrettede og konkurransedyktige, sier administrerende direktør Ivar Grothe i Telenor Cinclus.TietoEnator prosjektleder

TietoEnator skal ha ansvaret for prosjektledelsen, mens Telenor skal levere hele kommunikasjonsløsningen inklusive strømmålere. I tillegg leverer Telenor Cinclus selve AMR-enheten og installerer enheten på måleren i husstanden til strømkunden. Leveransene av AMR-enhetene og installasjon av disse skjer gjennom Telenors underleverandører Oy Comsel System og Eltel Networks.

– Det nå etablerte samarbeidet mellom TietoEnator og Telenor innebærer at vi får en helhetlig løsning som tilfredsstiller både våre kunders og vårt eget fremtidige behov for en effektiv måleverdihåndtering, sier Thomas Thorkelsson som er prosjektleder for AMR-satsningen til E.ON Sverige AB.Stort prosjekt – kan bli større

Installasjonen av automatisk måleravlesning hos de 141.000 E.ON-kundene skal starte til våren og pågå i to år. Dette tilsvarer hele 250 installasjoner daglig, som vil sysselsette minst 25 installatører i Skåne.

– Dette er et omfattende prosjekt. Jeg er stolt og glad for at E.ON stoler på at Telenor Cinclus både har kompetanse og erfaring til å håndtere prosjekter på denne størrelsen, sier Grothe.

Totalt har E.ON 1,26 millioner kunder i Norden, hvorav én million er i Sverige. Denne avtalen er den hittil største kontrakten E.ON Sverige tildeler innen automatisk måleravlesning. E.ON har allerede utlyst en anbudskonkurranse på ytterligere leveranser av automatisk måleravlesning. Det neste anbudet er på 380.000 målepunkter.

– Vi vil også levere tilbud for å kapre denne kontrakten, sier Grothe.Ambisiøse mål

Sverige har vedtatt at alle husstander skal ha montert automatiske måleravlesningssystemer innen juli 2009. Alt i alt er det 5,2 millioner husstander i Sverige, og totalt i Norden omlag 13 millioner husstander.

Analyseselskapet Berg Insight spår at 60 prosent av disse vil ha automatisk måleravlesning innen 2010.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling

– Vårt mål er å ta 30 prosent av det nordiske markedet. Vi har en teknologiplattform som gjør det mulig for nettselskaper å tilby tjenester, også utover automatisk måleravlesning. Eksempler på dette er alarm, vann- og gassmåling, temperaturstyring eller bildeoverføringer. Muligheten for slike verdiøkende tjenester finner mange nettselskaper attraktivt, sier Grothe.Som planlagt

På hjemmemarkedet installeres den første serien på 1000 enheter som planlagt hos Skagerak Energis abonnenter. Ytterligere 30.000 skal være på plass i løpet av året.

– Men foreløpig konsentrerer vi markedsinnsatsen om det svenske markedet. Det er der det skjer mest nå i første omgang, sier Grothe.

Han forteller også at staben i Telenor Cinclus nå har passert 20, og at det vil være 30-40 ansatte i løpet av året. Utvikling og produksjon av AMR-enhetene foregår foreløpig i Danmark. Men produksjonen skal etter hvert flyttes til Thailand etter hvert som seriestørrelsene øker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.