PRODUKSJON

Finsk kjøp gir muligheter

Joachim Seehusen
16. juli 2003 - 08:02

Det finske selskapet YIT har kjøpt hele virksomheten fra ABB for 233 millioner dollar.

Det later til at både kjøper og selger er godt fornøyd. YIT-ledelsen understreker at de trer inn som langsiktig industriell eier.

- Det er en veldrevet bedrift, og virksomheten passer. Vi skal utvikle bedriften videre og vi ønsker at hele ledelsen blir sittende, sier Kalle-Pekka Sävekoski, viseadministrerende direktør i YIT, til Teknisk Ukeblad.

YIT lover at de 2700 arbeidsplassene er sikre. Det finske selskapet har til nå kun hatt en liten virksomhet med 100 ansatte i Norge. I de øvrige nordiske landene, Baltikum og Russland er YIT sterkere representert. Den tidligere ABB-bedriften skal nå brukes aktivt for å vokse også der.

- Vi har til nå vært entreprenør, nå kan vi utvide til mer teknisk og industriell virksomhet.

- Et viktig motiv for YIT var personalets kompetanse. ABB Building System sitter med teknisk kompetanse som er meget viktig for den videre utviklingen. Dette er en stor dag for YIT, sier en strålende fornøyd Sävekoski.

Finnen har latt seg imponere spesielt av utdanningssystemet selskapet bruker, og sier han vil ta dette i bruk også i YITs andre virksomheter.

Arne Malonæs, snart direktør i YIT Building Systems, er også fornøyd med sin nye eier.

- Vi sitter på gode løsninger som vi nå kan bruke også i andre land, for eksempel klimataket vårt.

Innenlands ser han for seg en vridning over mot er vedlikehold og servicetjenester for å bli mindre sårbar for konjunktursvingninger i byggemarkedet. Malonæs gleder seg også over muligheten selskapet nå får til å utvikle ideer og prosjekter som er lagt på is grunnet ABBs ønske om å selge.

ABB skal bruke salgssummen til å nedbetale gjeld. Også olje- og gassvirksomheten til ABB er til salgs.

Administrerende direktør Peer-Håkon Jensen vil ikke ut med hvilket selskap han forhandler med, men sier han håper avtalen kan bli klar i løpet av året.

- ABB i Norge er meget solid, men konsernet sliter internasjonalt i et nedadgående marked, svarer han på spørsmål om ABB er tvunget til å selge av økonomiske årsaker.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.