ENERGI

Finsk atomvalg

Ifølge den nordiske kraftnettorganisasjonen Nordel har ikke norske vannkraftprodusenter lenger kapasitet til å dekke hele etterspørselen etter kraft i Norge.

Om finnene tar den miljømessig kontroversielle avgjørelsen å bygge et femte kjernekraftverk, vil det bidra til å sikre tilgangen til elektrisk kraft også i Norge.

Et femte kjernekraftverk vil i så fall bli bygd av det private kraftselskapet TVO i Loviisa, der de driver to kjernekraftverk fra før. Det nye kraftverket planlegges med en eller to lettvannsreaktorer med en installert effekt på til sammen mellom 1000-1600 megawatt (MW).

Om Riksdagen gir sitt ja, vil TVO kunne produsere 8-12 terawattimer årlig (TWh/år) elektrisk kraft til det finske og nordiske markedet med det nye kjernekraftverket fra 2010. Prisen blir mellom 13-19 milliarder kroner, avhengig av størrelsen.

Fem års frist

- Om Riksdagen gir sitt prinsipielle ja, har TVO fem år på seg til å utarbeide en konkret søknad om byggetillatelse, sier overinspektør Jorma Aorela i det finske handelsministeriet.

TVO allerede er allerede i gang med å vurdere forskjellige tekniske løsninger for et eventuelt kraftverk. Per i dag er det seks løsninger som er aktuelle. Noen er allerede realisert i kjernekraftverk i USA og Japan, mens andre foreløpig bare er på tegnebordet.

- TVO forsikrer at alle disse teknologiene representerer en ytterligere forbedring av dagens allerede høye sikkerhetsnivå, sier Aorela.

En del skeptikere har pekt på at prisen på ny kjernekraft neppe kan være konkurransedyktig i et fritt europeisk kraftmarked. Det har Aorela vanskelig for å tro.

- TVO er industriens kraftselskap. De har helt sikkert foretatt grundige markedsanalyser. De gjennomfører neppe et slikt prosjekt, om kraftprisen ikke er konkurransedyktig.

Kjernekraft er ikke ukontroversielt heller i Finland. Men etter lenger tid med underdekning og stor import av blant annet kjernekraft fra Russland, har opinionen myknet. I dag er det like mange finner som ønsker ny kjernekraft, som det finnes motstandere.

Søkeord: Loviisa

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.