OLJE OG GASS

Finn.no-plattform stenger ned

Huldra har produsert seks år lenger enn planlagt.

Huldra ble lagt ut for salg i 2011, men har fremdeles ikke blitt solgt. I dag stopper Statoil produksjonen på plattformen.
Huldra ble lagt ut for salg i 2011, men har fremdeles ikke blitt solgt. I dag stopper Statoil produksjonen på plattformen. Bilde: Kjetil Alsvik/Statoil

Huldra-plattformen, som mange kanskje husker ble lagt ut for salg på nettstedet finn.no i 2011, stopper i dag produksjonen. Det melder Statoil i en melding.

Nedstengningen skjer nesten 13 år etter oppstarten 21. november i 2001. Siden da har den produsert 17,5 gigastandardkubikkmeter (GSm³) våtgass og hatt en utvinningsgrad på 80 prosent.

Les også: Huldra kunne produsert til 2015. Nå blir den stengt ned  

Flittig produsent

På topp produserte plattformen over 11 millioner standard kubikkmeter gass og 4.000 standard kubikkmeter kondensat hver dag.

Avviklingsprosjektet for Huldra har allerede vært i gang i noen år for å utrede konsept, planer og konsekvenser ved avviklingen, heter det i meldingen.

Statoil har tidligere vurdert muligheten for å gjenbruke plattformen i stedet for å hugge den opp, og jobber fortsatt med denne løsningen.

Helt ferdig i om flere år

Huldra-plattformen vil bli regelmessig vedlikeholdt fram til boreriggen West Epsilon kommer til Huldra i 2016 for å plugge brønnene. Feltet vil ikke være ferdig avviklet før i 2019 og senest innen 2021.

Huldra var den første Statoil-opererte plattformen uten fast bemanning og har vært styrt fra Veslefrikk B-plattformen som ligger om lag 16 kilometer unna.

Les også:

Norge risikerer betydelige utslipp fra brønner som ikke er plugget

Slik vil den nye sokkelsjefen holde produksjonen oppe til 2025

25 prosent av all uoppdaget olje i verden kan ligge bak iskanten