KRAFT

Finland får to nye kjernekraftverk

Finnene får to nye kjernekraftreaktorer, mens verdens første permanente lager for radioaktivt avfall får utvides.
Finnene får to nye kjernekraftreaktorer, mens verdens første permanente lager for radioaktivt avfall får utvides. Bilde: Nick Cobbing
Jannicke Nilsen
1. juli 2010 - 11:53

Finland får to nye atomkraftverk etter at Riksdagen valgte å godkjenne søknadene fra Industrins Kraft (TVO) og det finske energikonsortiet Fennovoima.

Spørsmålet om mer kjernekraft i Finland har splittet flere politiske partier, likevel fikk TVO flertall i Riksdagen fra 120 mot 72, og Fennovoima med stemmene 121-71.

Vedtaket førte til skuffelse hos et hundretall oppmøtte demonstranter.

Forsinkelser

Riksdagens beslutning fører til at TVO får bygge sin fjerde atomreaktor i Olkiluoto.

Fennovoima får også bygge en ny reaktor. Selskapet har foreløpig ikke bestemt seg for hvor denne skal bygges, men lokalitetene Simo eller Pyhäjoki i Norra Österbotten, har vært nevnt.

TVO jobber fortsatt med å bygge den tredje reaktoren på Olkiluoto. Arbeidet er dog preget av store forsinkelser.

Lager utvides

Noen hundre meter fra reaktor 3 på Olkiluoto bygges verdenshistoriens første permanente lager for radioaktivt avfall. Det skal ligge 450 meter under jorda i 1,8 milliarder gammel granitt.

Riksdagen besluttet i dag at finske Posiva får utvide det planlagte lageret. Finnene regner med at rundt 5500 tonn uran skal kunne lagres her etter 60 års drift. Vedtaket i dag betyr at den opprinnelige lagerkapasiteten kan økes med rundt en tredjedel. Posiva søkte om å få utvide lageret i 2008.

Avansert teknologi

Teknologien for å etablere et permanent lagringssted for radioaktivt avfall er svært avansert.

Et av kravene til uranlageret er at det om 10 000 år skal være mulig å bore seg helt ned til kapslene på leting etter vann uten at man risikerer farlig stråling.

– Dårlig image

Strenge sikkerhetskrav til tross, et hundretall demonstranter hadde samlet seg foran Riksdagen for å oppfordre rikspolitikerne til å stemme nei til nye reaktorer.

– Jeg er skuffet. Dette er et viktige imagespørsmål for Finland. Vi kunne blitt en foregangsnasjon i energispørsmål, men velger nå dessverre å holde fast på gamle metoder, sier Marja Laukkanen til finske Hufvudstadsbladet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.