Finland får to nye kjernekraftverk

Finland får to nye kjernekraftverk
Finnene får to nye kjernekraftreaktorer, mens verdens første permanente lager for radioaktivt avfall får utvides. Bilde: Nick Cobbing

Finland får to nye atomkraftverk etter at Riksdagen valgte å godkjenne søknadene fra Industrins Kraft (TVO) og det finske energikonsortiet Fennovoima.

Spørsmålet om mer kjernekraft i Finland har splittet flere politiske partier, likevel fikk TVO flertall i Riksdagen fra 120 mot 72, og Fennovoima med stemmene 121-71.

Vedtaket førte til skuffelse hos et hundretall oppmøtte demonstranter.

Forsinkelser

Riksdagens beslutning fører til at TVO får bygge sin fjerde atomreaktor i Olkiluoto.

Fennovoima får også bygge en ny reaktor. Selskapet har foreløpig ikke bestemt seg for hvor denne skal bygges, men lokalitetene Simo eller Pyhäjoki i Norra Österbotten, har vært nevnt.

TVO jobber fortsatt med å bygge den tredje reaktoren på Olkiluoto. Arbeidet er dog preget av store forsinkelser.

Lager utvides

Noen hundre meter fra reaktor 3 på Olkiluoto bygges verdenshistoriens første permanente lager for radioaktivt avfall. Det skal ligge 450 meter under jorda i 1,8 milliarder gammel granitt.

Riksdagen besluttet i dag at finske Posiva får utvide det planlagte lageret. Finnene regner med at rundt 5500 tonn uran skal kunne lagres her etter 60 års drift. Vedtaket i dag betyr at den opprinnelige lagerkapasiteten kan økes med rundt en tredjedel. Posiva søkte om å få utvide lageret i 2008.

Avansert teknologi

Teknologien for å etablere et permanent lagringssted for radioaktivt avfall er svært avansert.

Et av kravene til uranlageret er at det om 10 000 år skal være mulig å bore seg helt ned til kapslene på leting etter vann uten at man risikerer farlig stråling.

– Dårlig image

Strenge sikkerhetskrav til tross, et hundretall demonstranter hadde samlet seg foran Riksdagen for å oppfordre rikspolitikerne til å stemme nei til nye reaktorer.

– Jeg er skuffet. Dette er et viktige imagespørsmål for Finland. Vi kunne blitt en foregangsnasjon i energispørsmål, men velger nå dessverre å holde fast på gamle metoder, sier Marja Laukkanen til finske Hufvudstadsbladet.

Les mer om: