ENERGI

Finland dropper russisk-finsk atomprosjekt

Det finskledede selskapet Fennovoima har avsluttet kontrakten med Rosatom om bygging av et atomkraftverk. 

Her i Pyhäjoki i Nord-Finland skulle byggingen av et russisk-finsk atomkraftverk være i full gang, men nå har Finland droppet samarbeidsprosjektet. Bildet er tatt i november 2021.
Her i Pyhäjoki i Nord-Finland skulle byggingen av et russisk-finsk atomkraftverk være i full gang, men nå har Finland droppet samarbeidsprosjektet. Bildet er tatt i november 2021. Foto: AP/NTB
2. mai 2022 - 13:07

Forsinkelser og risiko knyttet til Ukraina-krigen oppgis som årsaken til at kontrakten droppes.

En russiskdesignet reaktor på 1.200 megawatt skulle etter planen bygges i Pyhäjoki, rundt 100 kilometer fra Oulu nord i Finland.

Statsminister Sanna Marin varslet i februar at prosjektet skulle revurderes. Den finske avisen Iltalehti meldte i helgen at en finsk Nato-søknad kan bli kunngjort den 12. mai.

– Oppsigelsen av avtalen får dessverre betydelige følger for Fennovoimas ansatte. I tillegg ventes dette å påvirke alle aktører i leverandørrekken og i Pyhäjoki-området, sier Fennovoima-sjef Joachim Specht i en pressemelding.

Selskapet vil bli tvunget til å nedbemanne betraktelig utover 2022, sier Specht.

Mekler Carl Petter Martinsen (t.h.), hos Riksmekleren, Siri Bergh fra NHO (t.h.) og forhandlingsleder, Christian Justnes fra Fellesforbundet (t.v.) da den tvungne meklingen startet mandag.
Les også

Byggebransjen: Meklingen på overtid – fare for at 16.700 går ut i streik

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.