IKT

Fingermobil

Vi skvetter fremdeles litt når vi møter folk som går og snakker ut i løse lufta med sine handsfree mobiltelefoner.

Verre kan det bli dersom den japanske Finger Whisper telefonen blir en realitet. Da kan vi komme til å møte snakkende mennesker med pekefingeren i øret. Det kan skje allerede i 2007, ifølge vårt svenske søstertidsskrift Ny Teknik, som har prøvekjørt en prototyp av den nye telefonen.

En vibrator i selve mobilenheten, som foreløpig minner om et litt stort armbåndsur, overfører lyden til øret via benstrukturen i hånden og fingrene. Mobilen fungerer derfor best på mennesker uten altfor lubne håndledd.

På undersiden av håndleddet er det festet en mikrofon som også er koblet til vibratoren. Det betyr at man får gjenhør av egen stemme, noe som er en stor fordel i støyende omgivelser.

I laboratoriemodellen er det benyttet ledningsforbindelse fra mikrofon og vibrator til mobiltelefonens radiodel. Men denne kan utmerket godt erstattes av en eller annen form for trådløs kommunikasjon, som for eksempel Bluetooth.

Forskerteamet ved NTT Docomo ser også på andre typer fremtidsløsninger for mobiltelefonen. De eksperimenterer blant annet med sensorer på tommel, pekefinter og langfinger som leser av ansiktsmusklenes bevegelser og oversetter disse til lyder. Det er med andre ord nok å forme bokstavene med munnen.

Dermed vil vi kunne sitte sammen med andre og føre lydløse mobilsamtaler uten å forstyrre en gang i fremtiden. Men antagelig vil de andre se litt rart på oss!

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.