KLIMA

Finanskrise gir jorda pustepause

5. des. 2008 - 07:53

Den dramatiske spådommen tar utgangspunkt i at nedgangstidene nå kan bli minst like ille som Den store depresjonen etter børskrakket i 1929.

Den gangen sank utslippene av CO2 med rundt 35 prosent, ifølge Terry Barker, som leder universitetets senter for forskning på klimatilpasning.

– Jeg tror det er en mulighet for at de kan falle mer enn det innen 2012. De viktigste økonomiske indikatorene faller som en stein, sier Barker.

Uønsket kur

Andre eksperter er enige i at den økonomiske krisen midlertidig kan bremse trenden i retning stadig høyere utslipp av klimagasser. Men de fleste tror ikke effekten vil bli så voldsom som Barker ser for seg.

Lederen for FNs klimasekretariat Yvo de Boer mener det vil være trist hvis framgangen i kampen mot de menneskeskapte klimaendringene kommer som resultat av finanskrisen.

– Det vil være en ganske så deprimerende måte å gjøre framskritt på, å finne ut at resesjon hjelper verden med å kurere avhengigheten av fossilt brensel, sier de Boer.

Begge veier

Den økonomiske nedturen påvirker klimautslippene på flere måter, noe som gjør det vanskelig å spå hva konsekvensene til slutt vil bli.

Lavere etterspørsel etter energi har allerede fått oljeprisen til å stupe, noe som gjør det mindre lønnsomt å utvikle nye energikilder. Billigere bensin kan bety at bileiere får råd til å kjøre mer, og hvis de samtidig ikke har nok penger til å kjøpe ny bil, så kan andelen eldre, forurensende modeller på veiene bli høy.

– Påvirkningen går i begge retninger, så det er vanskelig å beregne den samlede effekten, sier utslippsforskeren Jos Olivier.

Kortvarig

Henry Watson i USAs delegasjon til klimamøtet i Polen som pågår i disse dager, sier amerikanske utslipp har en tendens til å ta seg opp igjen etter perioder med økonomisk tilbakegang.

– Det typiske er at etter fire eller fem år så er utslippstrenden tilbake der den var opprinnelig, sier Watson.

Han kjenner likevel til enkelte eksempler som kan tyde på at kriser kan føre til mer varige endringer. I California rundt årtusenskiftet skjøt strømprisene kraftig i været, noe som fikk folk til å kutte ned på forbruket.

Senere viste det seg at folk faktisk fortsatte å bruke mindre strøm også etter at prisene gikk ned. (©NTB)

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.