SAMFUNN

Filosofysikeren

11. aug. 2000 - 01:38

Det er ikke lett å avgjøre om Hans Grelland karakteriseres best som en filosofisk fysiker – eller som fysikkfilosof. Mannen, som har påtatt seg å undervise kommende ingeniører ved Høgskolen i Agder (HiA) i etikk, har en uvant fagkombinasjon: Grelland er dr. philos i teoretisk fysikk med vekt på generell kvantefysikk og relativitetsteorien. Nå er han i gang med doktorgrad i filosofi, der Søren Kierkegaards tanker om jeg-bevissthet står sentralt. To verdener for de fleste, antakelig, men for Grelland henger fysikk og filosofi sterkt sammen.

Noe av det som binder ulike verdener sammen, er etikken. Grelland mener etikk er viktig for både ingeniører og økonomer, på samme måte som det er blitt aktuelt i samfunnet generelt. – Vi lever i en tid som er veldig opptatt av etiske spørsmål. Kanskje skyldes det at vi etter en periode med kald krig opplevde en lettelse med større frihet og individualitet, som er etterfulgt av en erkjennelse av at verden stadig er preget av fattigdom. Kapitalismen viser et hardere ansikt enn tidligere og mennesket må ta mer bevisste valg. Dessuten lever vi i en kultur som er mer opptatt av mennesker enn av teknologi.

Selv ble han tidlig opptatt av sentrale verdispørsmål – som misjonærsønn med to år av oppveksten i Kina og Hongkong. Senere ble det studier ved Universitetet i Oslo, der han tok doktorgraden i teoretisk fysikk i 1987. Underveis ble han oppmerksom på at filosofene har bidratt til kvantemekanikken, spesielt ved å reise spørsmål om rom, tid og hva sannsynlighet er. – Filosofene tar opp problem som ikke håndteres av andre, forklarer Grelland.

For ti år siden begynte han å undervise ved ingeniørutdanningen i Grimstad, som nå ligger under avdeling for teknologi ved HiA. Han er gift og har en sønn som studerer idéhistorie. Fritiden bruker Hans Grelland for en stor del til å lese faglitteratur, men han kopler gjerne av med å spille jazz på tverrfløyte eller lytte til musikk av andre.

Oppslutningen om etikkurset er lovende. 40–50 studenter har deltatt de siste gangene. – Noen av dem er til og med datastudenter, sier Hans Grelland fornøyd.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.