IKT

Film på nett uten bredbånd

Espen Leirset
11. okt. 2005 - 14:30
Vis mer

Trondheim: Ideen han fikk for et par år siden kan gjøre den unge nordtrønderen rik. 25–åringen har allerede hanket inn amerikanske Nike som kunde, i tillegg til Pepsi og BMW.

Poenget med teknologien er at når du åpner ei nettside, starter videosnutten umiddelbart. Lillebo mener metoden kan revolusjonere video–visninger på nett. Hittil har levende bilder på nettet i stor grad vært forbeholdt brukere med relativt kraftig bredbånd.Ligner på streaming

– Teknologien kan ligne på streaming, men vår metode skiller seg likevel ut. Vi måler båndbredden med en gang brukeren kobler seg til en nettside, og tilpasser kvaliteten ut fra hastigheten, forklarer Lillebo til Teknisk Ukeblad. Siden det ikke er streaming–basert, er en egen streaming–server unødvendig. Teknologien kjøres fra en standard asp–server. Den eneste forutsetningen er at brukerens system benytter Flash, så det er ikke nødvendig å laste ned og installere en egen videoavspiller.

– Vi benytter Flash og tilsetter «vår hemmelige saus», smiler Lillebo. Han ønsker ikke å forklare teknologien detaljert, og viser til at det er en forretningshemmelighet.Aktuelt i reklame

Gjennom firmaet ViewStart skal Lillebo sørge for å gjøre business av ideen. Viewstart ble etablert for et par år siden, og har hovedkontor på Steinkjer. Lillebo har blant annet samarbeidet nært med indiske programmerere, og i dag har bedriften kontor i Steinkjer, India, Houston og Atlanta.

Ifølge Lillebo er internasjonale merkevarer og store reklamebyråer svært interessert i teknologien fordi dødtiden med nedlasting er redusert. Han hevder at tester mot konkurrentenes løsninger viser at ViewStart bare trenger halvparten så stor nettlinje for å gi videovisning av samme kvalitet.

– Vi er best på kombinasjonen av ”instant view”, videostørrelse på skjermen og kvalitet, hevder Lillebo.«Mas» fra investorer

Det Steinkjer–baserte firmaet er svært eksportrettet, og har definert USA som primærmarked. Det er her den aller største omsetningen i reklamebransjen på nett finnes. Firmaet ansetter stadig nye program–utviklere, og satser tungt på å bygge opp markedsavdeling i USA. I dag arbeider 11 personer i selskapet.

– Vi har allerede fått henvendelser fra flere investorer. Først meldte de seg på i USA, og nå har noen nordmenn også kommet på banen. Vi føler oss heldige som slipper å lete etter investorene, sier Lillebo.

ViewStart er blant en rekke teknologibedrifter som skal delta på Technoport i Trondheim neste uke. Technoport er Norges første teknologifestival, hvor teknologer, investorer, media og folk flest skal møtes, vise seg fram for hverandre og utveksle erfaringer.Demonstrasjon av videoløsningen kan sees på www.viewstart.com

Du kan lese mer om Technoport på www.technoport.no

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.