IT

Film- og musikkbransje møter Telenor til piratslag

PIRATER: Mandag starter rettssaken mellom norsk musikk- og filmbransje og Telenor. Bransjene vil ha Telenor til å sperre det svenske fildelingsnettstedet Pirate Bay.
PIRATER: Mandag starter rettssaken mellom norsk musikk- og filmbransje og Telenor. Bransjene vil ha Telenor til å sperre det svenske fildelingsnettstedet Pirate Bay. Bilde: SCANPIX
10. okt. 2009 - 15:19

21 norske og internasjonale film- og musikkselskaper, med rettighetsorganisasjonen TONO i spissen, krever at internettleverandøren stenger sine kunder ute fra piratnettstedet.

Uenige

Telenor går ikke med på kravet og er derfor blitt stevnet for Asker- og Bærum tingrett. Rettssaken starter mandag.

– Vi er enige i sak, men uenige i framgangsmåten. Helt fra starten av har vi sagt at vi er enige i at kunstnere og artister skal få betalt for åndsverkene sine, dette er også noe vi har lagt til rette for gjennom å lage tjenester hvor folk lovlig kan betale for å laste ned slikt innhold, sier informasjonssjef Atle Lessum i Telenor til NTB.

Han synes det er urimelig av film- og musikkbransjen å gå på leverandøren.

– Det er helt feil å pålegge oss å sensurere nettsteder. De får heller gjøre som i Sverige og gå rett på The Pirate Bay, sier Lessum.

Pirater utenfor

Det kan se ut som om folkene bak piratsiden er enige med Telenor i den påstanden. Selve nettstedet er ikke part i rettssaken, men ville gjerne være med.

I et brev sendt til Asker og Bærum tingrett, som Dagbladet gjenga 19. august, uttrykker pressetalsmann Peter Sunde misnøye med at de som berørt part ikke er innkalt til rettssaken.

The Pirate Bay varsler også motsøksmål for «sensur» og «sverting av varemerket the Pirate Bay» dersom Telenor pålegges å stenge sine kunders adgang til siden.

– Helt til høyesterett

Ifølge organisasjonene som har saksøkt Telenor, er 70.000 telenorkunder daglig innom The Pirate Bay. The Pirate Bay på sin side hevder at tallet bare er på 12.000 brukere.

Men dersom musikk- og filmbransjen vinner saken, kan den også få betydning for andre norske internettkunder.

Forsker og universitetslektor Gisle Hannemyr ved Institutt for Informatikk ved Universitetet i Oslo sa i august til Budstikka at han tror at saken går hele veien til Høyesterett, og at en dom her vil danne en presedens for håndteringen av andre lignende nettsteder i fremtiden.

Plikt

Det har lørdag formiddag ikke lyktes NTB å komme i kontakt med TONO, men organisasjonen har tidligere sagt følgende til E 24:

– Vi mener Telenor medvirker til brudd på åndsverkloven. Vi har ikke krevd erstatning fra Telenor, men vi mener at de har en plikt til å stanse kundenes bruk av Pirate Bay. Telenor sender sine kunder til en side der opp til 95 prosent av innholdet er ulovlig, sa administrerende direktør Cato Strøm i TONO

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.