T2

Film i tre dimensjoner

Panasonics nye 3D-kamera kommer i oktober.
Panasonics nye 3D-kamera kommer i oktober. Bilde: Panasonic
Stein Jarle Olsen
28. juli 2010 - 11:26

3D-bølgen ruller videre. Nå lanserer Panasonic det de påstår er verdens første 3D-kamera til forbrukermarkedet.

Det er kanskje ikke helt presist, siden minst ett kinesisk firma har hatt et kamera på markedet et års tid. Men Panasonic retter seg mot vedtatte 3D-standarder og det er her veksten kommer.

Konverterer

HDC-SDT750, som kameraet heter, ser ut som et vanlig videokamera, men når man skal bruke det til å filme i tre dimensjoner setter man på et konverteringsobjektiv.

Objektivet har to linsesystemer, ett for hvert øye. For å lagre begge bildene fordeles de på halvparten av et FullHD-bilde. Det vil si at hvert av dem bruker halvparten av den horisontale oppløsningen, 960 punkter.

Den ferdige 3D-filmen vil derfor ha en oppløsning på 960 ganger 1080 punkter. For å se opptakene i 3D må man selvfølgelig ha en av de nye 3D-TV-ene utstyrt med aktive briller som nå er kommet på markedet.

Full og halv

Panasonics nye 3D-kamera gjør det enkelt å ta opp, lagre og vise video i 3D. Ulempen er at oppløsningen blir halvparten av FullHD, som man er blitt vant med i nye HD-kameraer.

De nye filmene som nå lanseres på Blu-ray kommer i FullHD, det vil si 1920 ganger 1080 punkter. Her mister man ingen oppløsning fra det TV-en kan gjengi.

2D også

Ved å ta av 3D-konverteringsobjektivet får man et vanlig 2D-videokamera, med alle de finesser man forventer av et slikt i dag.

Prisen på det nye kameraet er ikke klart, men helt billig blir det neppe når det kommer på markedet i oktober.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.