OLJE OG GASS

Fikk pris for Troll-arbeid

Anders J. Steensen
10. apr. 2007 - 07:16

Bergen: Prisen er gitt for det arbeidet de to amerikanske serviceselskapene har utført på oppdrag fra Hydro.

De har utviklet og tatt i bruk nye verktøy som sikrer en jevn oljeproduksjon fra flergrensbrønner på Troll-feltet.

– Brønnene på Troll er enorme. De kan ha opp til syv grener, forteller Malvin Sperre i Hydro. Han ledet arbeidet som gav Halliburton og Baker IOR-prisen.

Baker Hughes fikk prisen fordi de har ledet utviklingen med horisontale brønner, mens Halliburton har ledet utviklingen med nye verktøy for å øke oljeutvinningen på Troll-feltet.

Ønsker ikke gass

Utfordringen for Hydro på Troll B og C er begrenset produksjonskapasitet for gass i prosessanleggene. Prosessoperatørene må prioritere strømmen av væske, olje og vann, opp fra brønnene nede i Troll Vest -reservoaret.

– Brønnene med lavt gass-oljeforhold er prioritert inn på prosessanlegget, forteller Sperre.

Styrer enkeltgrener

Oljen i Troll utvinnes fra en tynn oljesone. Derfor ligger brønnene så nær olje–vannkontakten i reservoaeret som mulig. Etter ti års produksjon kommer det gassgjennombrudd i mange brønner og brønngrener.

– Vi søker derfor å strupe de grenene som produserer for mye gass, slik at de grenene som produserer mest olje prioriteres. Vi fikk Baker Hughes til å utvikle og sette ned en ventil som kunne settes sammen med Schlumbergers kontrollventil i et brønnkryss, slik at det er mulig å regulere enkeltgrener, forteller Sperre.

I prinsippet fungerer den nye ventilen som et blandebatteri mellom varmt og kaldt vann på en vask. Olje- og gasstrømmen reguleres slik at mest mulig væske slippes igjennom til prosessanlegget. Foreløpig er det satt ned en ny ventil, mens Hydro ønsker å bruke verktøyet i 50 brønner som har sidesteg for å optimalisere oljeproduksjonen.

Alt i en operasjon

Den største utfordringen ved prosjektet var å få plassert ventilen ned i brønnkrysset som ligger 1550 meter under havbunnen. Selve brønnen er en undervannsbrønn. Særlig viktig var utfordringen med å beholde kontrolllinjer for styring og overvåking av gass- og væskestrømmene i brønnen.

Brønnene ble plugget, og hele det nye utstyret ble heist ned i brønnen i én operasjon. Det nye blandebatteriet fra Halliburton og kontrollventil og måleapparatur fra Schlumberger måtte monteres sammen før det ble senket ned fra en flyttbar rigg. Deretter ble brønnen ferdigstilt og produksjonen startet opp.

Gav god vekst

Resultatene fra den første installasjonen av nedihulls blandebatteri er lovende. Produksjonen fra de to grenene økte betydelig, med henholdsvis 150 Sm 3 daglig fra brønngren P-24, mens fra brønngren L-24 økte produksjonen med 180 Sm 3 daglig, eller nesten 2100 fat olje daglig gjennom prosessanlegget. Dette tilsvarer rundt to prosent av daglig oljeproduksjon fra feltet.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.