Direktør Per Risvik Syversen fra Kongsberg Esco MPV lyktes i å få noen ord med forskningssjefen i det gigantiske brasilianske selskapet Petrobras, Carlos Tadeu de Costa Fraga.
Det skjedde da Innovasjon Norge og brasilianske Petrobras skrev under en viktig avtale om teknologisamarbeid i Oslo i august.
– Jeg har funnet opp en ventil som kan vedlikeholdes og inspiseres uten å demonteres fra rørlinjen og med full gjennomstrømning, forteller Syversen til Teknisk Ukeblad.
Fisker fram visittkortet
Syversen trykker brasilianerens hånd og forteller ham om teknologien, som gjør at man kan skifte ventiler uten å dra riggen inn til land. Petrobras har planer om å bygge 58 flytende rigger og borefartøyer framover, og Syversen håper som mange andre norske næringslivsfolk å få en del av kaka.
de Costa Fraga virker oppriktig interessert i oppfinnelsen, og fisker raskt frem et visittkort. Syversen forklarer at patentsøknaden er klar innen kort tid. Petrobras-representanten gliser bredt.
– Bare ring meg, du! Jeg er klar, sier de Costa Fraga.
Norske bedrifter
Flere av Innovasjon Norges representanter observerer den livlige diskusjonen mellom giganten Petrobras og den norske teknologigründeren. Det er som om de skulle planlagt den selv.
– Dette varmer mitt hjerte, utbryter en av dem.
– Dette er uhyre viktig
Gjentatte norske initiativ overfor brasilianske Petrobras gleder industrien.
– Det er vanskelig å ha et forhold til tallstørrelsene. Skulle man tro på tallene er det ikke kapasitet i verden, sier Kjell Olav Johannessen i NCE NODE (oljeklyngen på Sørlandet) til Teknisk Ukeblad.
Han er til stede i Oslo da Innovasjon Norge og brasilianske Petrobras skriver under en samarbeidsavtale om teknologiutvikling. Petrobras skal investere flere hundre milliarder dollar i oljeutvinning framover. Det er gigantiske tall. Sørlandsbedriftene vil være med.
– For oss er dette uhyre viktig. Sørlandet er en teknologiregion. Vi leverer det ypperste innen teknologi globalt og ønsker å forbli verdensledende, sier Johannessen.
Viktige grep fra regjeringen
Regjeringen har varslet at de legger fram en egen Brasil-strategi tidlig i 2011. Næringslivet føler at Norge er på rett vei.
– Vi ser at regjeringen nå lager Brasil-strategi, at man inngår denne teknologiavtalen, og man er på bilaterale besøk. Det at myndighetene støtter næringslivet er viktig i et land hvor alt er politikk, sier Johannessen, som ikke er redd for å skryte av sørlandsbedriftenes kunnskaper.
– Bedriftene våre er verdens beste på boreutstyr. Her er det ultrastore havdyp. Det er vel bare våre bedrifter som kan garantere en borekrone innenfor en halv meter på 10.000 meters avstand, sier Johannessen.
Milliardlån til Petrobras
– Dette er kjempebra og veldig viktig, sier GIEK-direktør Wenche Nistad til Teknisk Ukeblad.
– Norge og Brasil har veldig mye felles på oljeutvinning. Vi har mye dypt vann og vanskelige forhold, og felles interesser innen teknologiutvikling.
GIEK har også involvert seg tungt i Petrobras, og inngikk en låneavtale tidligere i år.
– Vi har nå på forsommeren skrevet under en avtale med Petrobras på en milliard dollar som skal brukes på å kjøpe norsk teknologi og utstyr. Så jeg håper dette kan realisere prosjekter i Norge, sier Nistad.
– En viktig kunde
– Petrobras er en viktig kunde for oss allerede, blant annet innen korrosjon på rør og transport av CO2. Det blir jo etter hvert en stor sak, sier forskningsdirektør Dag Thomassen ved Institutt for Energiteknikk til Teknisk Ukeblad.
Han er positiv til samarbeidsavtalen, men usikker på om den vil lede til noe konkret.
– Jeg håper denne avtalen er interessant og kan brukes i praksis. Vi har jo sett andre slike avtaler som ikke kan brukes til noe, sier han.
– Men regjeringen har gjort flere grep i det siste?
– Det syns jeg er veldig positivt. Det blir spennende å se hva Forskningsrådet kan bidra med. Jeg regner med at det må være medfinansiering i en del prosjekter. De pengene regner jeg med må komme fra Forskningsrådet, sier Thomassen.