KLIMA

Fikk inn hval på baby call'en

GRINDHVAL: Flere av denne hvaltypen har vært å se i Troms i Eidkjosen i Troms det siste.
GRINDHVAL: Flere av denne hvaltypen har vært å se i Troms i Eidkjosen i Troms det siste.
Jannicke Nilsen
22. mars 2007 - 13:10

Småbarnsmor Jane Johansen bor ved sjøen i Eidkjosen i Troms, hvor en gruppe grindhvaler har lekt seg i det siste.

Hval-hyl

Tirsdag hadde hun babyen sin liggende utendørs i vogna, da hun plutselig hørte høyfrekvente lyder fra baby call'en. Det var en type hvinelyder som pågikk en god stund.

- Det jeg hørte var hval-hyling, akkurat som jeg har hørt på tv. Jeg bor ganske nært sjøen, så det må nesten ha vært det. Lydene forsvant også da hvalene svømte bort, forteller Johansen til nordlys.no.

Johansen har sett grindhvalene før.

Hørt naboer før

- Denne gangen var de også ganske nært land. Jeg kan ikke finne noen annen forklaring på lydene. Baby-callingen har ikke oppført seg sånn før, og ikke etter de dro heller. Den har slått ut før på naboer som har pratet, men aldri på noe sånt som dette, legger hun til.

Ved zoologisk avdeling ved Tromsø Museum går de god for at Johansens opplevelse av situasjonen kan stemme.

Lavere frekvens

- Jada, det vil jeg tro kan være mulig. Hvalene har masse forskjellige lyder, og også i mange forskjellige frekvenser. Og lydene er ganske hørbare. Når det også er snakk om grindhvaler, som er en relativt stor art, så snakker vi om en lavere frekvens - og da er det også mer hørbart, sier førsteamanuensis Karl Frafjord til nordlys.no.

Frafjord mener det er realistisk at hval-lydene godt kan høres gjennom baby call'en innenfor en grense på rundt 100 meter.

Les mer om:
Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.