Fikk 11 måneder for grove trusler og hagleskudd mot veiarbeidere

Mannen som i Froland truet tre veiarbeidere med hagle og avfyrte et skudd fra kloss hold, ble i Agder tingrett dømt til 11 måneders fengsel hvorav tre ble betinget med prøvetid.

Agder tingrett har dømt den krakilske frolenningen til 11 måneders fengsel hvorav tre ble betinget med prøvetid.
Agder tingrett har dømt den krakilske frolenningen til 11 måneders fengsel hvorav tre ble betinget med prøvetid. Foto: Gorm Kallestad / NTB
Av Thor Søndenaa
20. apr. 2023 - 18:26

Det var en ettermiddag i slutten av november i fjor at tre veiarbeidere opplevde å bli truet og skutt mot med hagle under arbeid med rydding langs en fylkesvei i Froland i tidligere Aust-Agder fylke.

– En særdeles skremmende og ubehagelig opplevelse, forteller Arne Mørland, en av de tre veiarbeiderne, til Veier24.

Arne Mørland var en av veiarbeiderne som ble utsatt for trusler med hagle under arbeid på en fylkesvei i Froland <i>Foto:  privat</i>
Arne Mørland var en av veiarbeiderne som ble utsatt for trusler med hagle under arbeid på en fylkesvei i Froland Foto:  privat

Selv er han ikke ukjent med at det ved arbeid langs trafikkerte veier kan oppstå farlige episoder – ikke minst når enkelte trafikanter holder altfor høy fart gjennom veiarbeidsområder. Men maken til dette har han ikke opplevd. Han fremhever også en særdeles god oppfølging fra arbeidsgivers side i tiden etter hendelsen.

– De fornærmede har blitt utsatt for svært alvorlige trusler med skytevåpen, og samtlige fryktet å bli drept under hendelsen. Under sine rettslige forklaringer bekreftet alle tre at hendelsen har preget hverdagen i lang tid etterpå, både hva gjelder søvn og konsentrasjon. Og alle har strevd med flashbacks, sa bistandsadvokat Lise Ilstad fra Hald & Co i sin prosedyre.

Erik Liebermann foran bobilen han og kona bodde i da saken gikk i tingretten. Paret tok turen til i Oslo i bobilen før runde to i retten også.
Les også

Begravde strid om oppfinnelse: – Helsa er det viktigste av alt, ikke penger

Så på TV og drakk øl

Tiltalte, en tidligere ustraffet mann i 70-årene, satt hjemme på sin bopel og så på tv mens han drakk øl og akevitt. Han erkjente under forklaringen sin at han ble irritert både over støyen fra gravemaskinen og at den klippet grener fra trærne hans langs veibanen uten at han var varslet om dette på forhånd. Som en reaksjon på denne irritasjonen, gikk han inn i huset og hentet haglegeværet som han ladet med to patroner, Han erkjente videre at han avfyrte et skudd mot gravemaskinen for å stoppe bråket. Han hevdet selv at han bevisst siktet lavt for ikke å treffe mannen inne i gravemaskinen. 

Ren tilfeldighet at ingen ble alvorlig skadet

Retten finner det klart at tiltaltes handlinger var egnet til å framkalle alvorlig frykt. Videre at det er tale om et skarpt skudd som ble løsnet av en beruset person på ca. 10 meters avstand og i mørket. Det beror kun på tilfeldigheter at ingen ble alvorlig skadet.

I formildende retning har retten tatt hensyn til at tiltalte delvis har erkjent forholdene. Så straffen ble satt til 11 måneders fengsel. Tre dagers soning i varetekt blir fratrukket.

– Hensyntatt at tiltalte er tidligere ustraffet, og at hendelsene i tiltalen synes å være et klart brudd på tiltaltes normale atferdsmønster, finner retten, dog under noe tvil, at 3 måneder av straffen kan gjøres betinget med en prøvetid på 2 år, heter det videre om straffeutmålingen.

Veiarbeiderne tilkjent erstatning

Hver av de tre veiarbeiderne ble tilkjent en erstatning på 50.000 kr. Både haglegevær og patroner ble inndratt.

Bistandsadvokaten er tilfreds med at erstatningssummen er i tråd med hennes prosedyre, og Mørland bifaller dette.

Påtalemyndigheten anker ikke

– Påtalemyndigheten er tilfreds med dommen, sier aktor og politiadvokat Geir Magne Søfteland til Veier24.

– Domfelte er funnet skyldig i samtlige forhold i tiltalen, og tingretten har også langt på vei fulgt påtalemyndighetens straffepåstand. Videre er de tre fornærmede tilkjent oppreisningserstatning i samsvar med bistandsadvokatens påstand.

– Det er ikke aktuelt å anke over utmålt straff. Selv om tingretten har satt straffen litt lavere enn påtalemyndighetens påstand, gjenspeiler den utmålte fengselsstraffen alvoret i truslene og de sterke allmennpreventive hensyn som gjør seg gjeldende, sier Søfteland.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
Trer frem med omstilling som innstilling
Trer frem med omstilling som innstilling
Tre enorme flytekraner er på plass ved den sammenraste broen i Baltimore.
Les også

Gigantkraner på plass ved kollapset bro

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.