Innføring av ny TEK med økte krav til isolasjonsevne og kuldebroreduksjon, samt et ønske om å bedre bæreevne og brukbarhet gjorde at Maxit i fjor sommer satartet arbeidet med å videreutvikle Leca Isoblokk veggsystemet.
En av målsetningene var å utvikle en egen prefabrikkert overdekningsbjelke i lettklinkerbetong, håndterbar på byggeplass uten bruk av kran.
Resultatet ble en betong tilsatt et spesialutviklet skum, stålfiber og polypropylenfiber. Samt en rekke tilsetningsstoffer selskapet ønsker å holde hemmelig.
Skum gir svinnriss
– Tilsettingen av skum gir høyt luftinnhold og gjør betongen lett, men det førte også til et problem med svinnriss. Vi tilsatte fiberen først og fremst for å hindre riss, sier sivilingeniør Geir Wold-Hansen i teknisk avdeling hos Maxit.
Fiberen har også en annen funksjon.
– Den gir økt bruddseighet, bjelkene kan presses mer ned før de knekker. Elastisiteten øker, forteller Geir Norden hos moderselskapet Saint-Gobain Weber.
Et kjent problem med fiberarmering er at det gir problemer med utstøpingen.
– Vi startet med en volum-prosent fiber, det førte til vansker med utstøpingen. Nå bruker vi bare 0,5 prosent og da går det greit. Polypropylenfirberen bidrar også til bedre støpbarhet, sier Norden
Stål og polypropylen
Han forteller at de bruker en blanding av stålfiber og polypropylenfiber.
– Polypropylenfiberen reduserer segregering, dessuten øker den kapasiteten til stålfiberen gjennom at den hindrer lokal knusing i betongen, som vanligvis oppstår når stålfiberen blir utsatt for strekk. Det siste er et problem med en så lett betong som vi bruker, med vanlig betong betyr det mindre, forteller Norden.
De har vært gjennom fem forskjellige stålfibre før de fant varianten som passet best.
Mindre armering
Nå vurderer Wold-Hansen og Norden om de også kan redusere den konstruktive armeringen som et resultat av den økte styrken fiberen gir.
– I første omgang vil vi prøve å redusere skjærarmeringen med 50 prosent, deretter vil vi også se på strekkarmeringen. Hvor mye vi reduserer avhenger av hvilken stivhet og bæreevne vi kan akseptere, sier Wold-Hansen.
Han har som mål at bjelkene skal tåle en belastning på minst 25 kN/m over en åpning på 2,5m.
– Dette vil dekke de fleste lastsituasjoner på yttervegg i småhus. En ny forsøksserie for å finne ut av dette starter nå.
Vurderer serieproduksjon
Bjelkene lages foreløpig helt manuelt som ren prototypproduksjon, men Maxit Norge vurderer nå om produktet er klart for automatisert serieproduksjon, sier Wold-Hansen.
– Vi diskuterer også om dette konseptet kan utvikles til flere applikasjoner i andre virksomheter innenfor St. Gobain, sier Norden.
To representanter fra moderselskapet i Paris var til stede for å se de nye produktene mens Teknisk Ukeblad besøkte fabrikken på Lillestrøm.
Maxit er med i forskningssamarbeidet COIN, og denne fiber-skum-betongen er et direkte resultat av utviklingsarbeid i regi av COIN med hjelp fra professor Terje Kanstad ved NTNU.