IKT

Fiberoptiske byggeklosser

Photonyx i Horten har jobbet med optisk teknologiutvikling siden 1999. Selskapet opererer i en bransje som har fått mye juling de siste årene. Brukerne befinner seg innen telekomsektoren. Nå ser det lysere ut.

Administrerende direktør Even Zimmer innrømmer at det ikke har manglet på utfordringer, verken teknologiske eller økonomiske.

- Vi føler imidlertid at vi nå er inne på et bra spor på begge områder, sier han. Alle aksjene i selskapet ble overtatt av Wicom i fjor høst. - Vi fungerer som en slags teknologidivisjon i Wicom, med alle fordeler og ulemper det innebærer å være en del av et børsnotert selskap.

Photonyx har i dag 13 ansatte i Horten. Disse har bakgrunn i materialteknikk, mikroteknologiproduksjon og optisk kommunikasjon. Selskapet etablerte i 2002 også en avdeling med fem ansatte i Kista i Sverige. Etter Ericssons store nedbemanninger var det lett å skaffe dyktige folk. Disse tar seg av utviklingen av optiske telekomprodukter.

Kina-avtale

Det er nettopp innen dette området Photonyx nå kan vise til en intensjonsavtale med det kinesiske selskapet Accelink Technologies. Det dreier seg om leveranser av variable optiske attenuatorer (VOA). Dette er helt grunnleggende komponenter i optiske fibernett. De benyttes i firberoptiske linjekort, og har tilsvarende funksjon som potensiometere i elektronenes verden. Intensjonsavtalen omfatter 4000 kanaler for en type produkt, og 40 000 kanaler for en annen type. Leveransene er planlagt å starte første kvartal neste år.

- Fiberoptiske komponenter generelt representerer et kjempemarked, trolig mer enn to milliarder dollar på verdensbasis allerede i år. VOA-komponenter utgjør faktisk en stor del av totalen; anslagsvis 400 millioner dollar i år og voksende til 600 millioner dollar i 2006. Vår ambisjon er å kapre 15% av dette markedet, sier Zimmer.

Unik teknologi

Grunnen til denne optimismen ligger i Photonyx' polymerbaserte teknologi, som er ekstremt produksjonsvennlig. Konkurrerende produkter finnes allerede ute i markedet, men Zimmer mener deres VOA-komponenter vil bli både mindre, være raskere og ha lavere strømforbruk en konkurrentenes produkter.

Teknologien, som går under navnet Tunable Diffraction Grating (TDG), er Photonyx helt alene om. Basert på denne teknologien har selskapet utviklet sin optiske DiffChip, som skal benyttes i de kommende VOA-komponentene.

Den opprinnelige ideen med teknologiutviklingen var å komme frem til en konkurrerende løsning til LCD i displayer og projektorer ved å erstatte lyspæren i bakprojeksjonsløsninger med laser. Overgang til laser vil gi en skarpere bildegjengivelse, mindre varmeutvikling, ingen støy og gi mulighet for langt mindre og lettere projektorer.

- Dette vil være vårt neste produktområde, og det er satt av fem millioner kroner til videre utvikling på dette feltet. Men dette ligger noe lenger frem i tid enn produktene til telekommarkedet.

Les mer om:
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.