INDUSTRI

Fiberoptikk som hindrer ulykker

Stein Jarle Olsen
17. juni 2008 - 13:50

NHO Oslo og Akershus deler i dag ut Nyskapingsprisen 2008 i lokalene til Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) på Kjeller.

Prisen går til teknologiselskapet Light Structures AS.

Utbrudd fra FFI

Light Structures AS ble etablert av Geir Sagvolden og Karianne Pran i 2001, etter at de hadde vært kolleger på Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) i en periode. I dag har selskapet sju ansatte.– Det er alltid hyggelig med anerkjennelse. Vi som startet firmaet gikk fra veldig trygge forskerstillinger til en langt mer usikker hverdag i næringslivet. En slik pris viser at andre har tro på idéene våre, og at forskningen vår dermed kan ha betydning for flere enn bare oss selv, sier Geir Sagvolden.Skipsskrog

Light structures AS tilbyr fiberoptisk sensorteknologi som blant annet brukes til å analysere materialtretthet og belastning på skipsskrog.

Systemene deres er i bruk på olje- og gassfrakteskip og hurtiggående marinefartøy verden over. Hovedkundene er koreansk og japansk verftsindustri, Sjøforsvaret, Det norske Veritas og FFI.

Hviler aldri

Selskapets forretningsidé er å utvikle teknologi som måler og analyserer ulike installasjoner som er utsatt for vær, vind og annen naturlig slitasje.

Kontinuerlig overvåkning skal sørge for optimal operasjon, slik at ulykker og skader unngås.Menneskeskrog

Teknologien har imidlertid også andre bruksområder.

Sammen med to doktorgradsstudenter og Rikshospitalet eksperimenterer selskapet nå med å måle belastning av beinstruktur hos mennesker som bruker proteser.

Markedsvekst

– Light Structures AS har utviklet forskningsbasert militær kunnskap til også å få en anvendelse i det sivile samfunn. De har ført den ut til skipsindustrien i hele verden, og tjener faktisk også penger på det, sier næringspolitisk leder Kristian Skjølaas i NHO Oslo og Akershus til TU.no.De siste årene har Light Structures opplevd en drastisk omsetningsvekst, fra 2,17 millioner kroner i 2004 til 11,1 millioner i 2007. Sagvolden og Pran tror veksten vil fortsette, om enn ikke i samme omfang som de siste fire årene.

Potensielle kunder

– Fremtiden ser lys ut, ja. Shippingbransjen er jo en konservativ bransje, men det er jo fortsatt svært mange som ikke har installert våre systemer, slik at markedet på ingen måte er uttømt. Og det ser jo ut til at flere og flere blir bevisste på at dette er en god idé, sier Sagvolden.Begrunnelse

I begrunnelsen har juryen vektlagt fem hovedmomenter:  • Vellykket kommersialisering av forskningsbasert kunnskap.
  • Sivil anvendelse av militær forskning
  • Omfattende utvidelse av anvendelsen av kunnskap og teknologi
  • Gründere med forskningsbakgrunn som også er gode forretningsutviklere
  • Internasjonal satsing fra dag én.
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.