NETTARKIV

Fiberoptikk gir nye nettvaner

Daniel Rees
26. mars 2008 - 16:34
Vis mer

HONG KONG: Utsikten hjemme hos Noel Li (28) er upåklagelig, for som de fleste andre i Hong Kong bor hun i en høyblokk. Fra skrivebordet i 26. etasje ser hun ut mot Victoria Harbour, hvor containerskip lastes jevnt og trutt i en av verdens travleste havner. Hong Kong er bygd på kontakt med omverdenen, og takket være stadig voksende fiberoptisk nettverk, skjer kommunikasjonen i dag raskere enn noen gang. Noel Li minnes med gru tidligere tider med oppringt internett, når det tok evigheter å for eksempel dele bilder med venner på nettet.

– Med raskere nettforbindelse laster jeg opp mye mer bilder enn før. Forleden dag la jeg ut 150 bilder på mitt album hos Google, og det tok ikke mange minuttene, sier hun fornøyd.



Tre ganger mer opp

For hvis du er du lei av tregt internett, er kanskje Hong Kong stedet å flytte til. Mens de aller fleste nordmenn kobler seg til internett med ADSL, kan mer enn 60 prosent av husstandene i Hong Kong få fiberoptisk nytelse rett inn i huset. Dette tallet skal øke til over 90 prosent i 2009, opplyser Hong Kong Broadband Network, et av selskapene som tilbyr aksess.

Med fiberoptikk kan brukeren laste opp like raskt som ned, i motsetning til ADSL hvor opplastingen typisk ligger på rundt 10 prosent av farten på nedlasting. Og med symmetriske linjer viser det seg at brukerne i snitt laster opp nesten tre ganger mer data enn de laster ned.

– Dette er en veldig interessant trend. Vi tror dette skyldes at muligheten for rask opplasting gjør det mer attraktivt å dele blant annet video og bilder med venner, sier Jessie Cheng hos Hong Kong Broadband Network.



Minimum 25 Mbit/s

Dessuten er det heller ikke noe å si på farten. Den tregeste tilkoblingen Hong Kong Broadband Network tilbyr i dag er 25 Mbit/s (megabit per sekund), før jul sluttet nemlig selskapet å selge 10 Mbit/s-forbindelser på grunn av lav etterspørsel. Prisen for denne herligheten er 130 kroner i måneden, og for 1000 kroner i måneden kan storbrukerne sikre seg en linje på hele 1 Gbit/s. Og dette er bare begynnelsen.

– Utstyret vårt kan fint levere både 2 og 3 Gbit/s, men foreløpig har vi vurdert det slik at etterspørselen ikke stor nok for slike hastigheter, sier Cheng.



Nye tjenester

Fiberoptikken har dessuten ført med seg nye innholdstjenester. Et eksempel er bbBox, som i likhet med Apple TV og liknende bokser kan vise filmer og bilder fra PCen på din TV. Forskjellen er at alle vennene dine (som du har gitt tilgang) også kan gå inn på boksen via nettet og enkelt se på innholdet. Dette gir igjen muligheter for at for eksempel frivillige organisasjoner lett kan distribuere TV-programmer til medlemmer.

I slutten av januar åpnet også Hong Kong Broadband Network for å se HD-TV via internett, og ved å inngå en toårig kontrakt gir selskapet bort mottakeren gratis. I første omgang tilbys de samme 13 kanalene som kan tas inn i standardformat fra bakkenettet, i tillegg til en rekke andre kanaler i vanlig format.



Kjøleskap og stekeovn

Hun ser for seg at beboerne i Hong Kong inn i fremtiden kommer til å styre mer av huset og livene sine over internett. Kjøleskap, stekeovn – kjøkkenet vil være tilgjengelig online, slik at du kan sjekke hva som finnes av varer hjemme når du står i butkken.

– Felles for de fleste nye applikasjoner på nettet er at de krever høy fart på opplastingen, så fiberoptikk er definitivt fremtiden, mener Jessie Cheng.











BILDETEKSTER:

1.JPG

LASTER OPP BILDER: Jeg laster opp mye mer bilder nå som nettforbindelsen er blitt mye raskere, forteller Noel Li i Hong Kong.



2.JPG

SYMMETRISK: Fiberoptiske linjer har endret atferden på internett, konstaterer Jessie Cheng, informasjonssjef i Hong Kong Broadband Network. Foto: Daniel Rees



3.JPG

GPON: Ved hjelp av Gigabit-capable passive optical network (GPON) kan brukeren få optisk linje rett inn til sin PC. Denne teknologien er rimeligere å installere og er mer driftssikker. Boksen på bildet er en splitter i en av Hong Kongs mange høyblokker. Foto: HKBN



4.JPG

BRED DEKNING: I dag har 60 prosent av husholdningene tilgang til fiber fra Hong Kong Broadband Network. Utbyggingen fortsetter med full fart for at tallet skal øke til over 90 prosent neste år. Foto: HKBN

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.