T2

– Fiber ikke bedre enn koaks

Gets kommunikasjonsdirektør Øyvind Husby mener det ikke er noen grunn til å hevde at fibernett er bedre enn hybridnettet til Get.
Gets kommunikasjonsdirektør Øyvind Husby mener det ikke er noen grunn til å hevde at fibernett er bedre enn hybridnettet til Get. Bilde: Stein Jarle Olsen
Stein Jarle Olsen
19. jan. 2011 - 09:58

Fakta

HFC

  • “Hybrid Fiber-Coaxial” – et nettverk som består av fibertilkobling fra leverandørens hovedsentral til lokale noder.
  • Derfra går signalene videre via koaksialkabler til husstandene i området. Get bruker for eksempel et slikt nett.


FTTH

  • “Fiber-to-the-home” – Nettverk som består av fibertilkobling helt inn i huset til abonnenten.
  • Altibox bruker blant annet slike tilkoblinger.

Debatten har gått etter at Telenor og Get mandag kom med hver sin “superbredbåndslansering”.

Telenors VDSL-standard leverer opptil 40/10 Mbps, mens Get nå tilbyr en del av sine kunder opptil 200/10 Mbps gjennom kabelnettet.

– Ikke supert

Altibox-direktør Leif Aarthun Ims sa til Teknisk Ukeblad i går at det var drøyt å kalle noen av disse for superbredbånd.

Det begrunnet han med at VDSL-kapasiteten er for lav, og ved at 10 Mbps opplasting vil bli for lite til å møte fremtidens internettkrav.

Les saken: – VDSL er ikke superbredbånd

– Fiber ikke bedre

Gets kommunikasjonsdirektør Øyvind Husby skriver i en e-post til Teknisk Ukeblad at de “selvfølgelig” leverer superbredbånd.

– Post- og teletilsynet har i sine rapporter slått fast at HFC og FTTH begge er infrastrukturer som leverer superbredbånd. De slår samtidig fast at dette er de eneste infrastrukturene som leverer dette. Forbrukerombudet har fulgt opp dette, og slått fast at det ikke er grunnlag for å markedsføre verken HFC eller FTTH som bedre enn den andre, skriver Husby.

– Dette er superbredbånd

Han mener det interessante er å se på det totale behovet for båndbredde til et hjem, blant annet for å ta opp digital-TV med HD-kvalitet og å kunne leie HD-film “on demand” i flere rom samtidig, i tillegg til vanlig nettsurfing.

– Vi leverer 1,4 Gbps til hvert hjem med TV og interaktive on demand-tjenester i dag, i tillegg til opptil 200 Mbps båndbredde til Internett. Vi har i tester i år passert 1,4 Gbps i ren Internett-kapasitet, i tillegg til TV og on demand. Dette er superbredbånd, sier Husby.

TEST: Ustabil bredbånds-moro

– Er 10 Mbps nok oppstrømskapasitet?

– Det normale brukermønsteret til kunder har vært at man har et langt større behov for å laste informasjon ned enn opp, og dette er bakgrunnen til at man i HFC-nett til nå har valgt å sette av størst kapasitet til nedlasting. Brukermønstre endrer seg imidlertid hele tiden, og behovet for større kapasitet opp øker også. Dette er årsaken til at vi nå har økt oppstrømskapasiteten til 10 Mbps, som for de aller fleste dekker dagens behov på en svært god måte, sier Husby.

Han lover samtidig Gets kunder videre økning av kapasiteten fremover, både opp og ned.

Les også: Her er det nye bredbåndet

Kan få fiberen alene

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.