Fett fjerner fett

Fett sprøytes inn i fettvevet. (Bilde: TRULS TUNMO)
HJELPER MANGE: Dr. Stephan C. Truedsson ved Klinikk Oslo hjelper med lipolysis mange pasienter som ønsker kosmetiske forandringer med fettfjerning uten at de må fettsuges. (Bilde: TRULS TUNMO)
NY METODE:Med en slik sprøyte injiseres phosfatidylkolin i det fettvevet som pasienten ønsker å fjerne. (Bilde: TRULS TUNMO)
UTFØRER NY FETTFJERNINGSMETODE: Dr. Stephan C. Truedsson. (Bilde: Truls Tunmo)
PERSPEKTIV: Slanking og slankemetoder snudd på hodet - fett fjerner fett. (Bilde: Truls Tunmo)

Ved Klinikk Oslo kan folk som ønsker å fjerne en valke på mage, lår, rygg eller hals, få hjelp til dette med en ny metode.

I mange år har tusenvis av mennesker brukt fettsuging for å bli kvitt fett på deler av kroppen som er vanskelig å få bort ved slanking. Nå kan fett fjernes uten kirurgisk inngrep. Metoden heter lipolysis.

Sprøyter inn

– Stoffet som injiseres heter phosfatidylkolin utvunnet av soyaolje, og ligner på det stoffet som naturlig finnes i fettcellene, sier ansvarlig lege ved Klinikk Oslo, Stephan C. Truedsson.

Med en sprøyte med flere kanyler, injiseres stoffet i det aktuelle fettvevet og slankingen er i gang.

River vegger

– Phosfatidylkolin har den egenskapen at det ødelegger veggen på fettcellen. Dermed tømmes innholdet i cellen gjennom lymfe- og blodkarsystemet, og brytes ned i leveren, sier Truedsson.

På ansikt, hals og kinn brukes phosfatidylkolin ufortynnet. Ved fettfjerning på resten av kroppen brukes lipostabil.

I tillegg til phosfatidylkolin, inneholder lipostabil benzylalcohol, deoxycholzuur Na, di-alfa tocopherol, natriumchloride og aqua purificata.

Omsridt "slankemiddel"

Lipolysis har sin opprinnelse fra Brasil, og er i dag brukt i mange land.

I Storbritannia og i USA er metoden omstridt, men ikke forbudt.

– Som ved de fleste operasjoner eller ved bruk av medisiner, er det bivirkninger også med lipolysis. Men bivirkningene her er ufarlige. Det dreier seg mest om hevelse i det vevet som er blitt injisert, sier Truedsson.

Lov i Norge

Statens legemiddelverk setter ikke ned foten, men jubler heller ikke over metoden.

– Dette er en lovlig metode å fjerne fett på, selv om phosfatidylkolin i dag ikke er et godkjent legemiddel i Norge. Dersom bruken skjer innenfor faglige, forsvarlige grenser, har leger anledning til å utføre slike behandlinger i egen praksis, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Statens legemiddelverk.

Eksklusivt for digitale abonnenter

På forsiden nå